Θ Καντερές: Οι ελλείψεις στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου ανησυχούν τους εργαζόμενους

Το 2018 με το Νόμο 4512 έγινε μια νέα αρχή. Τότε, οι άνθρωποι που γνώριζαν καλά τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας, χαρακτήρισαν το βήμα, που σημειώθηκε ως «κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα».

Τις ίδιες λέξεις χρησιμοποιεί και σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο ο κος Θωμάς Καντερές για να μιλήσει για την κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών υποθηκοφυλακείων, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. «Ξεκινήσαμε να «απορροφούμε» τα υποθηκοφυλακεία τα οποία λειτουργούσαν εκείνη την περίοδο από ιδιώτες με στόχο να ενταχθούν κάτω από ένα ενιαίο φορέα και να παρέχουν ενιαίες υπηρεσίες σε όλους τους Έλληνες πολίτες με την ενσωμάτωση σε αυτό του ψηφιακού περιβάλλοντος, που προσφέρει το Κτηματολόγιο» εξήγησε περιγράφοντας την προσπάθεια αυτή στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (20-4-2022).

Όπως τονίζει, αυτή η κρατικοποίηση αποδείχθηκε αποδοτική καθώς τα έσοδα είναι τεράστια. «Αυτή την περίοδο, έχοντας ενταχθεί το 50% των ιδιωτικών υποθηκοφυλακείων έχουμε 500 εκ. ευρώ αποθεματικό και πάνω από 250 εκ. το κάθε έτος έσοδα. Αυτά τα χρήματα μέχρι τώρα δεν μπορούσε να τα υπολογίσει η κεντρική διοίκηση γιατί μέρος αυτών δίνονταν από τους ιδιώτες υποθηκοφύλακες συνεπώς η αρχική επιλογή κρίνεται θετική» είπε.

Σύμφωνα με τον κο Καντερέ τα προβλήματα άρχισαν να δημιουργούνται στην πορεία, καθώς όπως είπε, «για λόγους αδιευκρίνιστους από εμάς το όλο εγχείρημα εγκαταλείφθηκε». Αποτέλεσμα, σήμερα “να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία. Χωρίς εξοπλισμό. Χωρίς υλικοτεχνική υποδομή. Χωρίς ακόμη και χαρτί για να τυπώσουν τα πιστοποιητικά τα οποία έρχονται να ζητήσουν οι πολίτες». Μάλιστα στο σημείο αυτό έκανε λόγο για ελλιπή κίνητρα στους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες εργασίας. Χωρίς να λείπουν και άλλα προβλήματα, ο όγκος των οποίων εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηματολογικών γραφείων της χώρας είναι κάτω από την κατάσταση στην οποία σας περιγράφω» είπε.
Όπως εξήγησε ο κος Καντερές τον συντονισμό όλων αυτών των χώρων τον έχει η κεντρική υπηρεσία η οποία βρίσκεται στην Αθήνα. «Τυχαίνει να έχει παραδοθεί το γραφείο σε καλύτερη κατάσταση από τον ιδιώτη υποθηκοφύλακα και το προσωπικό, που βρίσκεται εκεί να είναι πιο άρτιο και ο αριθμός να είναι τέτοιος, που να μπορεί να εξυπηρετήσει προσωρινά τουλάχιστον την κατάσταση σε καλύτερο βαθμό» είπε.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε το ΔΣ του Σωματείου να πραγματοποιεί επαφές και συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς φορείς. «Λόγω της ανασφάλειας και της φοβίας που νιώθουμε ότι-λαμβάνοντας υπόψιν και αυτά που είδαμε μπροστά μας- τελικά υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί: Ότι δηλαδή δεν άρεσε ο σχεδιασμός της κρατικοποίησης των υποθηκοφυλακείων και ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για ιδιωτικοποίηση ξανά του έργου, του μέρους ή του συνόλου» είπε μην κρύβοντας ο δραστήριος πρόεδρος και την ανησυχία του για την επόμενη μέρα.
Κληθείς να ερμηνεύσει την τακτική αυτή, μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων λέγοντας «οι εργαζόμενοι λέμε, ότι ο λόγος για τον οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του η λειτουργία του Κτηματολογίου είναι για να υπάρξει μια εικόνα στην Κοινή Γνώμη ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον δημοσίου, οπότε να το ιδιωτικοποιήσουμε εφόσον ούτως ή άλλως ταλαιπωρείται ο πολίτης να έχει τουλάχιστον καλύτερες υπηρεσίες από έναν ιδιώτη. Άποψη μας είναι ότι δεν ισχύει αυτό».
Ήδη έχουν πραγματοποιήσει μια πρώτη συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό, τον κο Λιβάνιο και όπως είπε ο κος Καντερές «έδειξε ότι έχει τη θέληση να αλλάξει αυτή την κατάσταση και περιμένουμε μια επαναληπτική συνάντηση την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά για να δούμε αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει σε ποια ροή μπαίνουν. Αν θα υπάρξει δηλαδή μια καλύτερη μέρα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους πολίτες που έρχονται στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου» ανέφερε.
Μάλιστα δεν έκρυψε πως αυτό που και τον ίδιο και τους άλλους ενδιαφέρει είναι «Η εικόνα του φορέα του προς τα έξω, αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Αυτό για να γίνει σημαίνει ότι άμεσα θα πρέπει να έχουμε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Πρέπει να λυθούν διοικητικά προβλήματα, τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα εάν ο υπάλληλος δεν έχει γνώση καλή της λειτουργίας του δημόσιου χώρου δημιουργούνται προβλήματα, για παράδειγμα ψηφιακές υπογραφές, κατάλληλη ροή εγγράφων, υλικοτεχνική υποδομή κ.α. Από 3 Μαΐου όλες οι βεβαιώσεις, που θα ζητούνται από τους επαγγελματίες θα είναι υποχρεωτικά ψηφιακές χωρίς να έχουμε το κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό» ανέφερε καταλήγοντας για μια ακόμη φορά με την ανησυχία που υπάρχει: «Ως εργαζόμενοι ανησυχούμε. Δεν νιώθουμε το επίπεδο ασφάλειας από τις αποφάσεις που παίρνει η διοίκηση και το αρμόδιο υπουργείο για τον τρόπο, με τον οποίο θα πορευθεί το έργο. Γι’  αυτό προσπαθούμε να είμαστε σε επικοινωνία. Ενημερώνουμε όλους τους φορείς και της αντιπολίτευσης και την ίδια την κυβέρνηση ότι μας ανησυχεί η επόμενη μέρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος