Την εξαίρεση των χρονίως πασχόντων από το άρθρο 38 του ν.4865/2021, για την ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη ζήτησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης, ο κος Τρύφωνας Καρούντζος μιλώντας σήμερα Πέμπτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής .
Όπως είπε «εάν τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, οι χρόνιοι πάσχοντες οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, θα εκτεθούν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, διότι θα οδηγηθούν σε συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων για την επιβίωσή τους».
Αναλυτικότερα, μιλώντας σήμερα στις «Καθημερινές Ιστορίες» (3-3-2022) ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης τόνισε πως αναγκάζονται ήδη από 1η Μαρτίου οι ανασφάλιστοι πάσχοντες με χρόνια νοσήματα να γράφουν τα φάρμακά τους μόνο σε δομές δημόσιες: Νοσοκομεία (Εξωτερικά Ιατρεία), ΕΦΚΑ, Αγροτικά Ιατρεία, ΤΟΜΥ κ.α.
«Αλήθεια είναι εξοπλισμένα με γιατρούς ειδικότητας τα ΤΟΜΥ; Με ποια μέθοδο θα γίνεται η συνταγογράφηση; Η όλη κατάσταση αντί να διοργανώνεται αποδιοργανώνεται» ανέφερε σημειώνοντας πως «Εκτός ότι θα περιφέρονται σε αποστάσεις άνθρωποι οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας, με χρόνιες νοσήσεις ή είναι ανάπηροι, ελλοχεύει και ο κίνδυνος του συνωστισμού γιατί συνωστίζεσαι με άλλους ανθρώπους, που, όπως γνωρίζετε, τα επιδημιολογικά φορτία στα Νοσοκομεία είναι πολύ έντονα».
Σύμφωνα με τον κο Καρούντζο δεν έχει δοθεί «ξεκάθαρη απάντηση» από την πλευρά του Υπουργείου γιατί συμβαίνει αυτό; «Όλο μιλάει για υπερ-συνταγογράφηση , εξοικονόμηση πόρων. Δεν νοιάζει κανένα αν είμαστε άνθρωποι με αναπηρία, αν πεινάμε, αν έχουμε να φάμε, αν η μικρή σύνταξη φτάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες» είπε και κάνοντας ένα ακόμη βήμα σημείωσε «Μας οδηγούν προς τον Καιάδα. Θα ήταν ευχάριστο γι αυτούς να υπήρχε ένας Καιάδας, που θα μας έριχναν έναν- έναν μέσα».
Τις προσπάθειες τους για δικαίωση των αγώνων τους δυσκολεύει το γεγονός ότι «Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο μητρώο ΑμεΑ στην Ελλάδα. Είναι πολύ βασικό για εμάς να υπάρχει» είπε και σημείωσε ότι «Πολλά ΑμεΑ και χρόνιες παθήσεις σε απομακρυσμένους οικισμούς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αναπηρία, τι είδους δικαιώματα έχουν. Δεν υπάρχει ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναπηρίας κι αυτό επίσης είναι λάθος, απουσιάζει μια κοινή ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας» είπε.
Μην κρύβοντας τη δυσαρέσκεια του ο κος Καρούντζος σημείωσε:« Έχεις χρήματα ζεις, δεν έχεις πεθαίνεις, στον καπιταλισμό αυτό ισχύει. Γι αυτό και τα λάθη, όπως αυτή η απόφαση. Μπορεί δεν μπορεί κανείς θα πρέπει να τρέχει για να βρει το εξωτερικό ιατρείο και τη δομή». Μάλιστα για μια ακόμη φορά ανέφερε, ότι είναι οι χώροι αυτοί «βεβαρημένοι» από τον κορονοϊό.
Τέλος, στάθηκε στη ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχων σημειώνοντας πως πρόκειται για ανασφάλιστους- Άτομα που γεννήθηκαν με κάποιο χρόνιο νόσημα, άρα ποτέ δεν είχαν τη δυνατότητα της εργασιακής ασφάλισης, ή άτομα που δούλευαν ανασφάλιστοι.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος