Τ. Καρούντζος: Απαραίτητη η πιστοποίηση του προσωπικού βοηθού

Αργά το μεσημέρι της  Τρίτης επισκέπτομαι  ακολουθώντας τον πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης  τον οικισμό της Νέας Καλλίστης. Εκεί μας περιμένει -στο σπίτι της- η γραμματέας του Σωματείου, κλινήρης πολύ καιρό τώρα και σε αναμονή μιας επέμβασης στη μέση της που θα την  βοηθήσει, αν πάνε καλά όλα, να σταθεί στα πόδια της. Ο πρόεδρος, ο κος Τρύφωνας Καρούντζος, στο δωμάτιο της ασθενούς μου δείχνει, ακουμπώντας με το δάχτυλο του χεριού του τη μέση μου σε ποιό ακριβώς σημείο θα τοποθετηθεί ο “μηχανισμός”-προσθήκη. Παρατηρώ, έχοντας το πρόσωπο μου στραμμένο προς την ασθενή, να ζωγραφίζεται ανεπαίσθητα μια μικρή ελπίδα, ακούγοντας τα λόγια του. Λάμψη ικανή να την κρατήσει ακόμη πιο δυνατή και μάχιμη από όσο μας έχει συνηθίσει.

Η ολιγόλεπτη παραμονή στο κοινό τους σπίτι με την βοηθό της παρούσα, ακριβώς πίσω μας, δεν δίνει σίγουρα το χρόνο για μια συνέντευξη σε βάθος. Συμφωνούμε έτσι να τα πούμε την επόμενη μέρα (25-5-2022) στο ραδιόφωνο. Φεύγω με την εικόνα της κας Βογιατζή, ενός νέου ατόμου, στο κρεβάτι και του προέδρου που μένει μαζί της, ενός ανθρώπου που θα πρέπει να την βοηθήσει και να βοηθηθεί και ο ίδιος, καθότι ΑμεΑ.

Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) τόνισε ο πρόεδρος Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική , ωστόσο, αναμένεται να εφαρμοστεί και στην περιφέρεια αν.Μ.Θ.

Ο κ. Καρούντζος σημείωσε επίσης την έλλειψη ειδικά καταρτισμένου προσωπικού για να αναλάβει το ρόλο, αλλά και την αναγκαιότητα να μπορούν άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος να επιλέγονται για το ρόλο του προσωπικού βοηθού, καθώς, όπως είπε, θα βοηθήσει την ίδια τη λειτουργία της οικογένειας.

Τ. Καρούντζος: Απαραίτητη η πιστοποίηση του προσωπικού βοηθού«Η πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει το 2023» δήλωσε ο κος Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».
«Χαιρετίζουμε το πρόγραμμα, στο εξωτερικό άγγιξε πολύ τα άτομα με ψυχιατρική υστέρηση και τα άτομα με τετρατραπληγία» είπε και σημείωσε «Τα περισσότερα άτομα που ωφελήθηκαν στο εξωτερικό ήταν άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα και με προβλήματα τετραπληγίας. Ο προσωπικός βοηθός κάτω από την καθοδήγηση του ατόμου με αναπηρία μπορεί να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει προσωπικές και κοινωνικές επιθυμίες και αυτό είναι το βασικότερο από όλα».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης είναι σημαντικό τα άτομα που θα επιλεγούν για το ρόλο του προσωπικού βοηθού να είναι άτομα με πιστοποίηση, με κατάρτιση, που να έχουν δεχθεί μια εκπαίδευση. «Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να γίνει και εξ αποστάσεως λένε από το Υπουργείο και αυτό είναι κάτι που δεν το δεχόμστε» είπε σημειώνοντας πως η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται μόνο δια ζώσης με την πιστοποίηση απαραίτητη.
Όπως είπε ο κος Καρούντζος σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στη σχετική πλατφόρμα 1000 ωφελούμενοι καταθέτοντας όμως την ένσταση ότι θα έπρεπε στο ξεκίνημα αυτής της πιλοτικής εφαρμογής να ενταχθούν κι άλλες περιοχές ανάλογα με το κοινωνικό, γεωγραφικό, οικονομικό προφίλ της κάθε περιοχής, «Η Ροδόπη δεν έχει τίποτα κοινό με την Αθήνα, ας μοιραζόταν το πρόγραμμα από το ξεκίνημά του, μαζί και ο αριθμός των ωφελουμένων.»

Σε αυτό το ανθρωποκεντρικό μοντέλο το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης κατέθεσε μια ακόμη πρόταση: Ο προσωπικός βοηθός να μπορεί να είναι και κάποιο μέλος από το οικογενειακό περιβάλλον, πρώτου βαθμού συγγένειας, άνδρας ή γυναίκα, να εργάζεται στο πλευρό του ένα οκτάωρο, με την τήρηση όλων όσων απαιτούνται για να είναι σε θέση όντως να προσφέρει βοήθεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος