Τ. Καλόφωνος – Οικονομολόγος: Nα μην αγοράζουμε το επώνυμο προϊόν αλλά το τοπικό, ακόμη κι αν είναι πιο ακριβό

Μέτρα – οδηγίες προς τους καταναλωτές για να μπορέσουν να διαχειριστούν το θέμα με τις διεθνείς ανατιμήσεις που βρίσκεται προ των πυλών μοιράστηκε σήμερα με τους ακροατές της ΕΡΤ Κομοτηνής και της εκπομπής «Καθημερινές Ιστορίες» (16-9-2021) ο κος Τάκης Καλόφωνος, οικονομολόγος – εκπρόσωπος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

Ζήτησε να υπάρξει ειδικός τιμάριθμος για τα προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς, ώστε όπως είπε, να υπάρχει ο έλεγχος αυτού του καλαθιού. «Το δεύτερο είναι να γίνει τιμαριθμοποίηση» είπε εξηγώντας πως , « όσο ανεβαίνει το κόστος των προϊόντων να υπάρχει μια αντιστοίχιση στα εισοδήματα κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι στις τράπεζες έχουν αυξηθεί τον καιρό της πανδημίας παράλληλα με τα προϊόντα οι καταθέσεις με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προτρέπουν για τη χρήση δανείων».

Ο κος Καλόφωνος ζήτησε να προσπαθήσει ο καθένας να φτιάξει το δικό του προϋπολογισμό, ώστε «να μπορέσει να ελέγχει καλύτερα έξοδα και αγορές, γιατί το πρόβλημα το μεγάλο λόγω της κρίσης είναι ότι τα εισοδήματα δεν έχουν ανέβει αν δεν έχουν κατέβει κιόλας».

Μάλιστα σημείωσε πως: «Γκρινιάζουμε αλλά δεν διεκδικούμε, αν δεν ζητήσουμε καλύτερες τιμές δεν θα αλλάξει κάτι» προτείνοντας: «Λιγότερο επώνυμα προϊόντα, προϊόντα τοπικής αγοράς. Ενίσχυση των Ενώσεων Καταναλωτών ανά γεωγραφική περιοχή» . Μάλιστα, πρότεινε «Γενικευμένη θέσπιση της Αναγραφής στις ετικέτες των προϊόντων και ορισμού Υπεύθυνου εξυπηρέτησης καταναλωτών στα σημεία πόλης όπου αυτό είναι εφικτό».

Σύμφωνα με τον κο Καλόφωνο θα πρέπει να ενισχυθεί η επιτροπή ανταγωνισμού που σήμερα περιορίζεται, όπως είπε, από το ρόλο της στα πολύ γενικά. «Και θα πρέπει να γίνονται καταγγελίες από τους καταναλωτές». Μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης των συνεταιρισμών λαϊκής κατανάλωσης για τη διαπραγμάτευση των εκπτώσεων και προέτρεψε σωστή αξιοποίηση των προσφορών, αλλά και άσκησης πίεσης των προμηθευτών μέσω των επιλογών μας λέγοντας να:«N’ αγοράζουμε όχι το επώνυμο προϊόν, αλλά το τοπικό προϊόν, ακόμη κι όταν είναι λίγο πιο ακριβό».

Τέλος, δεν παρέλειψε να προτρέψει να αρχίσουμε να τα μετράμε όλα. «Αν δεν τα μετράμε, όπως είπε, δεν θα μπορούμε να τα διαχειριστούμε» συμβουλεύοντας να ξεκινάμε πρώτα από την συνοικία μας προς την πόλη και όχι ανάποδα, δηλαδή πρώτα συνοικιακά μαγαζιά και μετά στα μεγάλα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος