Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ για το πόρισμα της “Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη” αποτελεί θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που είναι σε εξέλιξη αυτή την με την παρουσίαση της πρότασης για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής από τους κεντρικούς ομιλητές:Γιώργο Κατρούγκαλο και Λόη Λαμπριανίδη. Συμμετέχουν οι Βουλευτές Ροδόπης Δ.Χαρίτου και Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, οι Γραμματείς των ΝΕ της Θράκης, αλλά και στελέχη, μέλη και φίλοι του κόμματος, όπως και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της περιοχής.
Δ.Χαρίτου: Κάναμε πολύ σημαντική προσπάθεια
“Κάναμε πολύ σημαντική προσπάθεια” είπε ο βουλευτής Ροδόπης Δ.Χαρίτου μιλώντας για τα δυνατότητα αξιοποίησης της διασυνοριακότητας και της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζουν την περιοχή και προ έταξαν στη λειτουργία της. Βασικοί κατευθυντήριοι στόχοι, που αντιστοιχούν στις δυνατότητες της περιοχής, όπως είπε. «Τα τρία πορίσματα που υπάρχουν δεσμεύουν μόνο τα κόμματα που τα έχουν καταθέσει» ανέφερε ο κος Χαρίτου και έκανε ειδική αναφορά στην πολύ μεγάλη συμβολή του Γ. Κατρούγκαλο, καθώς υπήρχε μια θεσμική προσέγγιση στα ζητήματα τους μουσουλμανικής μειονότητας.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ ανέφερε ότι αυτό που προέκυψε ως πόρισμα δεν ήταν αυτό που περιμένανε αντιθέτως «μοιάζει με προεκλογική πρόταση». Σημείωσε πως το σκεπτικό του ήταν να είναι εφαρμόσιμο και προς τις ανάγκες των πολιτών, και σημείωσε πως «έπρεπε να στοχεύσει στα έργα που θα γίνουν».
Λ.Λαμπριανίδης: Βελτίωση της ελκυστικότητας της Θράκης
Μιλώντας ο κος Λόης Λαμπριανίδης σημείωσε πως το πόρισμα της ΝΔ , ενώ «υποτίθεται πως είναι μια σύνθεση των τριών κειμένων» προσθέτοντας πως «υπάρχουν αρκετά τμήματα τα οποία είναι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και σημειώνοντας «αλλά στο σύνολο του εξαιρετικά προβληματικό» και εξήγησε « Δεν είναι ούτε πρόγραμμα ούτε στρατηγικό σχέδιο. Καταλήγει να είναι ένα ευχολόγιο και πολλές γενικολογίες». Όπως είπε ο κος Λόη Λαμπριανίδης δημιουργεί προσδοκίες για χρηματοδοτήσεις χωρίς κάτι συγκεκριμένο.
Σύμφωνα με τον Λόη Λαμπριανίδη το προφανές είναι ότι: «Η Θράκη είναι μια από τις λιγότερες αναπτυγμένες περιοχές της χώρας και με συγκεκριμένα προβλήματα κι αυτό ως αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων πολιτικών» προσθέτοντας πως « Δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα, αυτόματα, με ημίμετρα και παρεμβάσεις» για να σημειώσει ότι: « Ας δούμε το πόρισμα ως στρατηγικό σχέδιο» επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει μια επιτροπή της περιοχής η οποία θα παρακολουθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια: Το αν τα έργα υλοποιούνται προς την κατεύθυνση του Πορίσματος. Ο Λόης Λαμπριανίδης τόνισε δε πως το ανθρώπινο δυναμικό είναι το κεντρικό σημείο για την ανάπτυξη, δεν θα πρέπει να φεύγει αντιθέτως θα πρέπει η προσέλκυση υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού να είναι στόχος, καθώς έτσι θα αναβαθμιστεί η περιοχή και θα γίνει πιο ελκυστική. «Γι αυτό», όπως είπε, «είναι απαραίτητη η στρατηγική μιας μακράς πνοής». Αρα, σύμφωνα με τον Λαμπριανίδη απαιτούνται: κίνητρα και βελτίωση των υποδομών. «Απαραίτητο είναι ένα άλμα προς τα μπρος για να αλλάξει η εικόνα της Θράκης» είπε. Τέλος, σημείωσε πως δύο θα πρέπει να είναι οι στόχοι: α) Βελτίωση της ελκυστικότητας ως προορισμός για εγκατάσταση, β) βελτίωση της ελκυστικότητας ως τόπος απασχόλησης και άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο: Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με άλλο παραγωγικό και βιομηχανικό μοντέλο και με την αξιοποίηση της διασυνοριακότητας και της πολυπολιτισμικότητας. «Μόνο η πολιτική των επιδοτήσεων δεν φτάνει χρειάζεται ένας συδυασμός επιδοτούμενης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του προσθέτοντας πως έχει μεγάλη σημασία να βοηθηθεί η ανάπτυξη της Βιομηχανίας στην περιοχή, αλλά και η παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, η δημιουργία Δομής για τη στήριξη Μικρών και των πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στην ανάγκη ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας καθώς η Θράκη βρίσκεται πιο κοντά σε πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από ότι στην Αθήνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρόταση για τη δημιουργία ενός Οργανισμού κοινού με τις τις άλλες, γειτνιάζουσες χώρες που θα υλοποιεί από κοινού δράσεις και θα οδηγεί σε μια μεγαλύτερη αγορά. Ενώ κλείνοντας επεσήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης και του δημογραφικού προβλήματος.
Γ. Κατρούγκαλος: Η Θράκη ένας τόπος ναι χαίρεσαι να ζεις
«Δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τη ΝΔ στα Οικονομικά θέματα λόγω διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης» τόνισε από την πλευρά του ο κος Γιώργος Κατρούγκαλος – αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βορειου Τομέα Αθηνών, Συνταγματολόγος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην Υπουργός Εξωτερικών. Στην τοποθέτηση του σημείωσε πως, ωστόσο, υπήρχε προσδοκία να υπάρξουν συγκλήσεις στα θεσμικά ως μια κοινή απάντηση στην «προσπάθεια ποδηγέτησης της Μουσουλμανικής Μειονότητας που ασκεί το Προξενείο» για να πει σε άλλο σημείο ότι «Πρέπει να αποτραπεί η παρέμβαση του», “πολλές φορές υπερβαίνει τα εσκαμμένα” αλλά όπως είπε άλλο να λέει με ποιον τρόπο θ λειτουργεί σεβόμενο τη συνθήκη της Βιέννης και άλλο να ζητάμε την κατάργησή του. Κατηγόρησε τη ΝΔ για το γεγονός ότι δε υπήρξαν συγκλήσεις τουλάχιστον στο θεσμικό επίπεδο. «Δεν θέλαμε έναν απλό κατάλογο έργων αλλά ένα στρατηγικό σχέδιο ώστε να είναι η Θράκη ένας τόπος που θα χαίρεται κανείς να ζει με την αξιοποίηση του νέου Ταμείου Ανακαμψης της ΕΕ και την κοινοβουλευτικό έλεγχο για τη διασφάλιση της υλοποίησής του» είπε ο πρώην Υπουργός. Τοποθετούμενος στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. Για την ανατροπή του «κακού παρελθόντος» πρότεινε «τα αυτονόητα» όπως είπε, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού: Διάλογος για τις τομές και εκπαίδευση. Επιλογή του Μουφτή με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει την αποδοχή των πιστών μέσω της σύστασης ενός ευρύτερου συμβουλίου με συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια που θα προτείνει έναν αριθμό υποψηφίων, π.χ. τρεις από τους οποίους θα αποφασίζει έναν ο Υπουργός. Τόνισε δε την ανάγκη λήψης μέτρων θετικής διάκρισης με επεκτάσεις των ήδη θετικών που εφαρμόζονται με προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας. Στάθηκε στο ζήτημα του προβλήματος των τίτλων ιδιοκτησίας , που δεν είναι θέμα μόνο της μειονότητας αλλά πρέπει να λυθεί όπως είπε.
Σε παρέμβαση του ο κος Κ.Κουρτίδης, αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης ανέφερε: «Πρέπει να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της θράκης» προσθέτοντας πως μειονεκτεί οικονομικά η περιοχή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικές» κάποιες από τις προτάσεις όπως το Τεχνολογικό Campus. Στάθηκε στα βήματα συγκλήσεις που έχουν γίνει στους κόλπους της κοινωνίας. «Η ανάπτυξη της περιοχής είναι πάνω και έξω από τα κόμματα» είπε και σημείωσε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη μόνιμων και διαρκών κινήτρων. τοποθετήθηκαν επίσης οι: Γρηγοριάδης (Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης) και ο κος Μωραϊτης(πρόεδρος επιμελητηρίου) τονίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης , της αξιοπιστίας του κράτους έναντι των επιχειρηματιών. Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη με τον συντονισμό να γίνεται από τον δημοσιογράφο Γιώργο Συλλιγαρδάκη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος