Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

Συνεδρίασαν σήμερα στο Δήμο Κομοτηνής τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, με αντικείμενο την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο 2022. Σημειώθηκε σύμπλευση όλων των φορέων με σκοπό την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Έγινε μια εκτενής αναφορά στις εργασίες πρόληψης που γίνονται από την πλευρά του Δήμου, από τους Θέμη Τζενετίδη, Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Δήμο Ευτυχιάκο, Προϊστάμενο Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ισμαήλ Λεβέντ, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου. Ο κ. Τζενετίδης τόνισε την ανάγκη συνέχισης των δράσεων του κάθε φορέα για τη συνδρομή του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον τομέα της πρόληψης.

Ο κ. Ευτυχιάκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα διαθέσιμα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και το προσωπικό προς υποβοήθηση της Π.Υ. «Στον Δήμο μας κάθε δεκαπενθήμερο ορίζεται επιφυλακή αποτελούμενη από χειριστές και οδηγούς οι οποίοι με τα διαθέσιμα μηχανήματα και οχήματα του Δήμου (Υδροφόρα, Φορτωτής, Φορτωτής Εκσκαφέας και Γκρέιντερ) θα αναλάβουν το έργο της υποβοήθησης της Π.Υ. Ο χρόνος αντίδρασης θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν συντομότερος και ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας». Η Π.Υ. ενημέρωσε για τα αντίστοιχα διαθέσιμα μηχανήματα. Ως προς τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, ο κ. Ευτυχιάκος ενημέρωσε ότι από τα τέλη Απριλίου έχει ξεκινήσει από μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου η βελτίωση των δασικών οδών της Νυμφαίας εσωτερικά και των οδών πρόσβασης προς το δάσος.

Επισταμένα συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργούν οι αυτοσχέδιοι- παράνομοι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων και τονίστηκε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται καθαρισμός τους με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου Κομοτηνής. Ο κ. Λεβέντ τόνισε ότι απαιτείται αστυνόμευση και επιβολή προστίμων για ν’ αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές, θυμίζοντας ότι πρόκειται για 50 οικισμούς συν την Κομοτηνή. Τονίστηκε από τους παριστάμενους η αναγκαιότητα της συμβολής των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ως προς το θέμα του υποχρεωτικού καθαρισμού των οικοπέδων, ο κ. Ευτυχιάκος ενημέρωσε ότι από τις 3 Μαΐου προσλήφθηκαν 4 οδηγοί και 6 εργάτες πρασίνου οι οποίοι απασχολούνται στον Δήμο σε εργασίες πυροπροστασίας και ιδιαίτερα στο μέτρο του άρθρου 94 του ν. 3852/2010 για τον καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών οι οποίοι αμελούν να τα καθαρίσουν από την εύφλεκτη ύλη. Επίσης, έχουν σταλεί επιστολές από το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος και όπου δεν υπάρχει ανταπόκριση ο Δήμος Κομοτηνής επεμβαίνει με δικά του συνεργεία και καθαρίζει τα οικόπεδα.

Ένα σημαντικό θέμα έθιξε ο Διοικητής των Π.Υ. Ν. Ροδόπης, Κωνσταντίνος Παπάζογλου αναφορικά με την άσκηση μελισσοκομίας στα δάση. Παρέπεμψε σε συγκεκριμένη πυροσβεστική διάταξη όπου για το κάπνισμα των μελισσών ορίζεται τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Ο κ. Ευτυχιάκος ενημέρωσε πως μετά από έγγραφο του Διοικητή των Π.Υ. Ροδόπης ο Δήμος Κομοτηνής φρόντισε για τον καθαρισμό δύο χώρων από τα υπολείμματα των δραστηριοτήτων μελισσοκομίας, καθώς επίσης εντόπισαν έναν χώρο όπου υπάρχει ακόμα δραστηριότητα στον οποίο δεν μπορούν να επέμβουν, πλην όμως ο ιδιοκτήτης δεν παίρνει μέτρα πυροπροστασίας.
Ο εκπρόσωπος της ΧΧΙ ΤΘ δήλωσε πλήρη ετοιμότητα του στρατού, όποτε παραστεί ανάγκη.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ευχόμενοι ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Θέμης Τζενετίδης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ισμαήλ Λεβέντ, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Ν. Ροδόπης, Ελευθέριος Τηγανούριας, ο Διοικητής των Π.Υ. Ν. Ροδόπης, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, ο Αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, Αθανάσιος Αραμπατζίδης, ο εκπρόσωπος της ΧΧΙ ΤΘ, Παράσχος Φακάκης, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ροδόπης, Κωνσταντίνος Παπαντωνίου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δήμου Κομοτηνής, Μαργαρίτης Σινάδος, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Δήμος Ευτυχιάκος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Θεοδοσιάδης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, Γεώργιος Λεχούδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος