Ήταν η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή αγροτών σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Πολυεθνικής APHRIA International για τη συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη.
Περίπου 450 αγρότες βομβάρδισαν με ερωτήσεις τους εκπρόσωπους της εταιρίας σε αυτήν την πρώτη διερευνητική συνάντηση.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της εταιρίας, που ασχολείται με την επεξεργασία κάνναβης και των εκπροσώπων τους στην περιοχή, εταιρίας συμβούλων The Lab στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, στην Ξάνθη.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αγρότες, στελέχη του αγροτικού τομέα, ιδιωτικές εταιρίες, ΚΟΙΝΣΕΠ, γεωπόνοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ο πρώην Υπουργός Σ. Ξυνίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Στην παρουσίαση βρέθηκε ο Stephen Murphy, διευθυντής ανάλυσης στην APHRIA, o Έλληνας Εκπρόσωπος της εταιρίας Χρήστος Παπαθανασίου και ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, που εκπροσωπεί τον Έλληνα CEO της μητρικής εταιρίας, ο εκπρόσωπος της The Lab Νίκος Χατζόπουλος.
Στην παρουσίαση της εταιρίας ο Stephen Murphy τόνισε, ότι η APHRIA Ιnternational δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Καναδά, σχεδιάζει την επέκτασή της στην Ευρώπη και σκοπεύει να καταστήσει την Ελλάδα το στρατηγικό της εφαλτήριο για την αγορά της Ευρώπης, ως χώρα παραγωγής και βαριάς επένδυσης. Σημείωσε, ότι και με άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν συζητήσεις και επαφές, αλλά όχι για την παραγωγή. Για την παραγωγή και για την εξαγωγή η εταιρία επέλεξε αποκλειστικά την Ελλάδα .
Ο Stephen Murphy μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, τόνισε ότι η προσέλευση και το ενδιαφέρον στην Ξάνθη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το ενδιαφέρον είναι άμεσο και η εταιρία στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας αποζημιώνει με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και παρέχει όλα τα εφόδια για την παραγωγή του προϊόντος.
Σε πρώτη φάση τόνισε ότι όλες οι καλλιέργειες θα είναι ανοιχτές με ετήσιες συμβάσεις για τους αγρότες. Η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι απλή και η συγκομιδή θα γίνεται με βιομηχανικά μέσα, με επιστημονικό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό της εταιρίας, η οποία θα είναι παρούσα συμβουλευτικά σε όλα θα στάδια παραγωγής της βιομηχανικής κάνναβης.
Η απόδοση της καλλιέργειας θα είναι θα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με υπόλοιπα που καλλιεργούνται βαμβάκι καλαμπόκι ανά στρέμμα, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από διαβούλευση με την κυβέρνηση, που έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο και είναι στις 28 Φεβρουαρίου. Σημείωσε επίσης ότι, οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Θράκης προσφέρονται για την καλλιέργεια κάνναβης και οι υποδομές το επιστημονικό προσωπικό και τα εργαστήρια συνηγορούν στην υποδοχή επενδύσεων.
Όπως επισήμανε ο υπεύθυνος της εταιρίας S. Murphy οι εξελίξεις στην Ε.Ε. είναι μεγάλες στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης και η Ελλάδα είναι από τις πλέον φιλόξενες χώρες για την υποδοχή αντίστοιχων επενδύσεων. Για το λόγο αυτό είναι στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να καταστεί χώρα εξαγωγών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Εκατό χιλιάδες στρέμματα ο αρχικός σχεδιασμός
Στον αρχικό σχεδιασμό της APHRIA Ιnternational σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται η καλλιέργεια 100.000 στρεμμάτων βιομηχανικής κάνναβης, που ωστόσο δεν ανακοίνωσε η εταιρία μέχρι στιγμής, περιμένοντας την κατάληξη της διαβούλευσης με την κυβέρνηση, μεγάλο μέρος των οποίων φαίνεται ότι θα βρίσκεται στην περιοχή της Ξάνθης με βάση το ενδιαφέρον που παρατηρείται, καθώς και την εγκατάσταση παραγωγικής μονάδας στη χώρα.
Ο Δρ Νέστορας Τσιρλιγκάνης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ως επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ στην Θράκη, τόνισε, ότι γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για καινούργιες καινοτόμες καλλιέργειες, όπως είναι η Βιομηχανική κάνναβη, είναι μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει για την περιοχή και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, θα συμμετέχει σε όλη την προσπάθεια, παρέχοντας οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί από επιστημονικής πλευράς. «Η υποστήριξη μας μπορεί να είναι και σε επίπεδο εργαστηριακό, μπορούμε επίσης να ηγηθούμε της προσπάθειας να οργανώσουμε τις απαραίτητες ερευνητικές ομάδες , να κάνουμε στοχευμένη έρευνα ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν σε βάθος χρόνου .
Ο κ. Τσιρλιγκάνης σημείωσε, ότι η καλλιέργεια ολόκληρη μπορεί να ελέγχεται και να παρακολουθείται με αισθητήρες, να καταγράφονται αποδόσεις, να βοηθηθούν οι καλλιεργητές με τα κατάλληλα συστήματα πληροφοριακά για την συμβολαιακή γεωργία, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε και ανάλογα με το πιο ενδιαφέρον που υπάρχει, θα υλοποιηθούν και τα αντίστοιχα σχεδία που έχουμε συζητήσει .
Παρών και ο πρώην υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης
Ο νομικός και πρώην υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, που βρέθηκε στην συνάντηση, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημείωσε, ότι η αξιοποίηση βιομηχανικής κάνναβης στον αγροτικό τομέα ανοίγει παρά πολλά κεφάλαια αξιοποίησης, τα όποια η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τα εκμεταλλευτεί. «Η κοινωνία πρέπει να συζητήσει χωρίς αγκυλώσεις αυτά τα ζητήματα ,η παρουσία των αγροτών είναι εντυπωσιακή, που δείχνει ότι οι αγρότες ψάχνουν καινούργιες καλλιέργειες και ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που οι νέοι αγρότες μπορούν να αντιληφθούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».
Κλείνοντας ,τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση στήριξης της προσπάθειας αυτής ,από την κυβέρνηση , υπάρχει η σοβαρή εταιρία πίσω από την επένδυση , υπάρχει το αγροτικό δυναμικό αρά υπάρχουν οι προϋπόθεσης να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στον αγροτικό τομέα .
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος