Συναινετικό διαζύγιο εξπρές μέσα από τα συμβολαιογραφεία επιλέγουν οι κάτοικοι της Ροδόπης

Συναινετικό διαζύγιο εξπρές μέσα από τα συμβολαιογραφία φαίνεται να επιλέγουν ολοένα και περισσότερα νέα ζευγάρια στη Ροδόπη. Από την αρχή της εφαρμογής του θεσμού, το συναινετικό διαζύγιο σε προσιτό κόστος φαίνεται να γίνεται πιο δελεαστικό εκεί όπου κάθε άλλη προσπάθεια κοινής συμπόρευσης έχει αποτύχει.

Ενδεικτικά από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα πενήντα (50) νέα ζευγάρια «έλυσαν» τον γάμο τους βάζοντας μια υπογραφή σε ένα μόνο συμβολαιογραφείο της πόλης. Αριθμός που δεν είναι μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι συνολικά 230-250 γάμοι καταγράφονται κάθε χρόνο στο ληξιαρχείο της Κομοτηνής.

Πιο αναλυτικά, το 2020 στο ληξιαρχείο της Κομοτηνής καταγράφτηκαν 92 διαζύγια εκ των οποίων εκδόθηκαν μέσω των συμβολαιογραφείων 36 συναινετικά και το 2021 87 διαζύγια εκ των οποίων 53 συναινετικά.

«Είναι πολλοί αυτοί που στρέφονται σε αυτή την επιλογή», δηλώνουν στο ertnews.gr συμβολαιογράφοι και αναφέρουν ότι είναι επιτυχημένος ο θεσμός αυτός, μετά τον νέο νόμο για το διαζύγιο. Μετέθεσε την αρμοδιότητα για έκδοση συναινετικού διαζυγίου από τα Δικαστήρια σε Συμβολαιογράφο, απαιτώντας παράλληλα την παράσταση δικηγόρου στο συναινετικό διαζύγιο.

«Είναι μια πολιτισμένη διαδικασία», δηλώνουν, σημειώνοντας πως αφήνει στην άκρη τα «παζάρια», τους «διαπληκτισμούς» και τις κλήσεις μαρτύρων που «αφηγούνταν» ο καθένας με το δικό του τρόπο την ίδια ιστορία.
Όπως τονίζουν συμβολαιογράφοι της Κομοτηνής όσοι κάνουν αυτή την επιλογή παρουσιάζονται στο Συμβολαιογραφείο έχοντας συμφωνήσει σε όλα πιο πριν με τη βοήθεια των δικηγόρων τους, διατροφή- επιμέλεια παιδιών, όπου υπάρχουν. «Μελετώντας ένορκες βεβαιώσεις για αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος ήταν πολύ λυπηρό να διαβάζει τις ανταλλαγές ύβρεων μεταξύ των ζευγαριών που είχαν συμφωνήσει σε κοινό βίο λίγο καιρό πριν».

Δέλεαρ σε καιρούς οικονομικά δύσκολους είναι και το χαμηλότερο κόστος αυτής της επιλογής, όπως λένε οι ίδιοι που προσφεύγουν στα δικαστήρια, παρακάμπτοντας έτσι και τον κίνδυνο της αναβολής.

Με τη νέα διαδικασία για έκδοση συναινετικού διαζυγίου ενώπιον συμβολαιογράφου μικραίνει κατά πολύ ο χρόνος έκδοσης του διαζυγίου, ο οποίος παλαιότερα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα δύο χρόνια. Ο γάμος δεν λύνεται πλέον με δικαστική απόφαση, αλλά με συμβολαιογραφική πράξη, αντίγραφο της οποίας καταχωρείται στο ληξιαρχείο που έχει δηλωθεί ο γάμος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος