Συμβάσεις με πλήρη Εργασία, καθηκοντολόγιο και ωράριο ζητούν οι Σχολικές Καθαρίστριες

Στη διεκδίκηση συμβάσεων με πλήρη εργασία, χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης, προβαίνει το Σωματείο Καθαριστριών Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Επιπλέον ζητούν κάλυψη από τους Δήμους της αυξημένης αυτής δαπάνης από ιδίους πόρους.
Επίσης ζητούν πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων.
Τέλος ζητούν να βγει το καθηκοντολόγιο, ποια είναι δηλαδή τα πεδία στους σχολικούς χώρους που θα καθαρίζουν, αλλά και το ωράριο εργασίας τους.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, αυτό προέκυψε μετά από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών από τους Δήμους κατά τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανατρέπεται σε βάρος τους η αναλογία των ωρών εργασίας, με αποτέλεσμα λιγότερες ώρες, λιγότερα χρήματα. Αφού με την απόφαση αυτή προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων, αλλά μικρότερος συνολικά αριθμός ωρών δουλειάς. «Την φετινή χρονιά καλούμαστε να εργαστούμε όχι με πλήρες ωράριο ,αλλά με μερική απασχόληση, πεντάωρης και τρίωρης εργασίας, πράγμα ακατανόητο όταν όλοι αντιλαμβάνονται, πως ενόψει και του τέταρτου κύματος της πανδημίας, αυξάνονται οι ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής των σχολικών αιθουσών και των κτιρίων. Ενώ η μείωση των ωρών εργασίας συνεπάγεται τη δραματική μείωση των αμοιβών μας σε 400, σε 300 ή ακόμη και σε 200 ευρώ μηνιαίως, ανατρέποντας τους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς, θέτοντας εμάς και τις οικογένειές μας σε κατάσταση ανέχειας.
Πολλοί δήμοι ακολούθησαν τις υπουργικές αποφάσεις και προχώρησαν σε συμβάσεις εργασίας με μειωμένα ωράρια, που φτάνουν έως τις τρεις ή και τις δύο ώρες απασχόλησης ημερησίως…
Δυστυχώς την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι δήμοι της Ροδόπης, όπου έως πέρυσι απασχολούμασταν κατά κανόνα με πλήρες ωράριο ,ενώ υπήρχε μικρός αριθμός σχολικών καθαριστριών που εργάζονταν με τρίωρη απασχόληση. Κι αντί να προχωρήσουν στη διόρθωση τέτοιου είδους στρεβλώσεων, ειδικά φέτος που διανύουμε μια δύσκολη υγειονομικά χρονιά, δυστυχώς επεκτείνονται και γενικεύονται για όλες μας. Ενώ την ιδία στιγμή, υπάρχουν δήμοι που προσχωρούν στην υπογραφή συμβάσεων εργασίας ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ για τις σχολικές καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, αναλαμβάνοντας να καλύψουν από ιδίους πόρους την επιπλέον δαπάνη που προκύπτει στο πλαίσιο της κοινωνικής τους πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση των Καθαριστριών της Ροδόπης.

Όπως είναι γνωστό στους δήμους εδώ και χρόνια, πολλά από τα σχολεία δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά στοιχεία της έκτασής τους, καθώς παραλείπονται κοινόχρηστοι χώροι τουαλέτες, ακόμα και οι αυλές, οι καθαρίστριες υποχρεώνονται να καθαρίζουν τους συγκεκριμένους χώρους. «Ενώ είναι γνώστες οι διαφορετικές και διογκούμενες ανάγκες όταν πρόκειται για τα ολοήμερα τμήματα, που σχολάνε στις 4 το απόγευμα ή στα νηπιαγωγεία με τα πολλά παιχνίδια των παιδιών, δυστυχώς δεν γίνεται εξατομικευμένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή του χρόνου εργασίας», τονίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του Σωματείου των Καθαριστριών Ροδόπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος