Συλλογή μπάμιας στα χωράφια της Ροδόπης

Αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί. Ο ίδιος και η σύζυγός του. Μαζί, πλάι- πλάι, σκύβοντας πάνω από τα φυτά. Καλλιεργητής μπάμιας, επτά στρέμματα όλα κι όλα, που ο κος Μαδινέ , αγρότης στη Ροδόπη, θα πρέπει να τα περάσει ξανά και ξανά, συλλέγοντας τις μικρές μπάμιες. Οσο πιο μικρές τόσο καλύτερα .

Τον συναντήσαμε στο χωράφι του. Μέχρι τώρα, όπως μας είπε, του έδωσε 250 κιλά «Θα μαζεύουμε μέχρι τον Οκτώβριο» προέβλεψε. Η ζέστη δεν είναι σύμμαχος. Είναι όμως ο βαμβακοκαλλιεργητής γείτονάς του. «Ευτυχώς ο γείτονας ποτίζει το δικό του βαμβάκι και ποτίζει και το δικό μου» αναφέρει. Η βρύση στο χωράφι του παραμένει αναξιοποίητη, καθώς το πότισμα με το τρακτέρ, με τη χρήση πετρελαίου δηλαδή, «δεν συμφέρει καθόλου» όπως λέει.

Μέχρι τώρα πουλά 1,40 ευρώ το κιλό την πρώτη διαλογή και 50 λεπτά το κιλό τη δεύτερη. «Τις μαζεύουμε μικρές τρυφερές, 30 κιλά την ημέρα, έτσι τις θέλει ο έμπορος, κάθε μέρα μαζεύουμε και από λίγες για να μην μεγαλώσουν, δεν τις προλαβαίνουμε σε μια νύχτα αλλάζει το μέγεθός τους» σημειώνει και ετοιμάζεται για ένα ακόμη πέρασμα.

Κάπως έτσι από φυτό σε φυτό και από σειρά σε σειρά θα περάσουν 4-5 ώρες την ημέρα. Μπάμιες από το δικό του χωριό, στο μικρό Παλλάδιο, καλλιεργεί ο ίδιος και ένας ακόμη. «Προς τη Βέννα (άλλος οικισμός στη Ροδόπη) βάζουν περισσότεροι. Υπάρχει έμπορος που τις παίρνει τρεις φορές την εβδομάδα» σημειώνει και σπεύδει στη συλλογή.

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία-Video: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος