Στροφή στον βιομηχανικό ηλίανθο στη Γρατινή της Ροδόπης

Μια καλλιεργητική χρονιά με περισσότερη προσπάθεια, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας, αλλά και στροφής προς τον βιομηχανικό ηλίανθο ήταν η φετινή για τους αγρότες της Γρατινής. Η ζήτηση για λάδι από ηλιόσπορο οδήγησε πολλούς αγρότες στο να υπογράψουν συμβάσεις και να καλλιεργήσουν περισσότερα από 800 στρέμματα.

Οι παραγόμενες ποσότητες πουλήθηκαν προ ημερών προς 50 λεπτά το κιλό. Ωστόσο η παρατεταμένη ανομβρία είχε ως αποτέλεσμα μικρή στρεμματική απόδοση, κατά μέσο όρο 200 κιλά το στρέμμα μειώνοντας τα οφέλη για τους αγρότες.
«Υπήρξε φέτος βελτίωση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ωστόσο, και τα έξοδα καλλιέργειας ήταν υψηλά» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο πρόεδρος της ΤΚ, ο κος Χρήστος Τσέκης και σημείωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού απαίτησαν:μόχθο, φροντίδα κι επιπλέον πότισμα. Παρήγορη η κάλυψη σε νερό που πρόσφερε για μια ακόμη φορά το φράγμα της Γρατινής, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η γεώτρηση που θα θέσει σε λειτουργία ο Δήμος με την Περιφέρεια καλύπτοντας την υδροδότηση επιπλέον εκτάσεων.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής η υλοποίηση του αναδασμού που «κόλλησε» στις προκαταρτικές διαδικασίες με την υποβολή δηλώσεων από τους ενδιαφερομένους που ξεκίνησαν πριν είκοσι χρόνια. «Η υλοποίησή του θα άλλαζε πραγματικά τα δεδομένα» τονίζει ο κος Τσέκης επισημαίνοντας τη μεγάλη «δοκιμασία» που πέρασε το σύνολο του αγροτικού κόσμου της περιοχή όταν χρειάστηκε να αποδείξει ότι τα κτήματα που καλλιεργεί δεκαετίες δεν είναι δασικές εκτάσεις. Προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως σημειώνει ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι προηγήθηκε ήδη η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στη Διεύθυνση Γεωργίας από τους αγρότες της περιοχής με στόχο να πετύχουν, με ομαδική κινητοποίηση, τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων τους από δασικές όπως περιγράφονται, εκτάσεις που καλλιεργούν δεκαετίες τώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος