Στροφή στην παραγωγή ξηρών καρπών σημειώνεται στη Ροδόπη

Στροφή στην παραγωγή ξηρών καρπών σημειώνεται στη Ροδόπη. Καλλιεργητές της περιοχής ολοένα και πιο συχνά μιμούνται το παράδειγμα της Ξάνθης και κάθε χρόνο σχεδόν διπλασιάζουν και τριπλασιάζουν τις εκτάσεις τους με ρίζες δένδρων καρυδιάς, αμυγδαλιάς και φουντουκιάς.

«Η εικόνα στη Θράκη είναι πολύ καλή τα τελευταία χρόνια, πολύ καλύτερη και στη Ροδόπη» δηλώνει ο γεωπόνος Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς μιλώντας στο www.ertnews.gr και εξηγεί ότι προτιμώνται ομιμοανθείς ποικιλίες που έχουν τη δυνατότητα αποφυγής του ψύχους και της αντοχής στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η έλλειψη αλατότητας του εδάφους της Ροδόπης και οι πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες δίνουν ως στοιχεία και το καλύτερο ποιοτικά αποτέλεσμα για την παραγωγή της περιοχής σύμφωνα με τον κο Κουρουκεχαγιά. Πρόβλημα,ωστόσο, αποτελούν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται σκευάσματα τα οποία η χρήση τους απαγορεύεται στην Ε.Ε. και έχουν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με αυτά που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι Έλληνες παραγωγοί. Μάλιστα η πιο χαμηλή τιμή τους κάνει αυτού του είδους τις εισαγωγές πιο συμφέρουσες για τους εμπόρους ξηρών καρπών.

«Η πρόσβαση στην ελληνική αγορά είναι ένα στοίχημα για τους παραγωγούς της περιοχής μας» δηλώνει ο κος Κουρουκεχαγιάς σημειώνοντας πως πέρσι τα καρύδια που παρήχθησαν στην περιοχή πουλήθηκαν προς 4 ευρώ το κιλό με το κέλυφος σε μια εποχή που το κόστος έχει ανέβει κατακόρυφα για τους αγρότες δίνοντας τους έτσι πολύτιμη «ανάσα».

457 στρέμματα με ακρόδρυα στη Ροδόπη
Στη Ροδόπη, σύμφωνα με στοιχεία που άντλησε το www.ertnews.gr, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ροδόπης εκτός από τα 605,49 στρέμματα που καλλιεργούνται με πυρηνόκαρπα,(δηλαδή η ροδακινιά, η βερικοκιά, η κερασιά, η βυσσινιά, η αμυγδαλιά και η δαμασκηνιά, τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα ) καλλιεργούνται και 457,74 δένδρα με ακρόδρυα (καρποί με κέλυφος: Καρυδιά, Καστανιά, Φουντουκιά, Αμυγδαλιά κ.α.), ακόμη 174,78 λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες και 601,95 στρέμματα με δασικά δέντρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος