Στον Παλιό Ζυγό Ξάνθης η παραγωγή λαχανικών είναι γυναικεία υπόθεση

Στο χωράφι, στους «μπαξέδες», όπως λένε, εκείνες πρώτες. Στην πώληση της παραγωγής, επίσης. Και τις δουλειές του σπιτιού πάλι τα δικά τους χέρια θα τις αναλάβουν. Γυναίκες στον Παλιό Ζυγό Ξάνθης. Σαράντα χρόνια καλλιεργούν και παράγουν γνωρίζοντας πια «καλύτερα και από γεωπόνο», όπως λένε χαριτολογώντας, τα «μυστικά» τη δουλείας.

Στον Παλιό Ζυγό Ξάνθης η παραγωγή λαχανικών  είναι γυναικεία υπόθεση«Είναι δύσκολο αντικείμενο, μια με την υπερβολική ζέστη όπως το φετινό καλοκαίρι, μια με την παγωνιά ή τις βροχές και το χαλάζι. Είσαι «κάτω από τον Θεό»» λένε και σηκώνουν το δάχτυλο δείχνοντας προς τον ουρανό, εμπλουτίζοντας με την κίνηση αυτή το λόγο τους. Είκοσι και πλέον γυναίκες που παράγουν λαχανικά ανάλογα με την εποχή και τροφοδοτούν την πόλη στεκούμενες οι ίδιες πίσω από του πάγκους εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη στήριξη που δέχονται.

«Υπάρχει επάρκεια νερού στο χωριό, το πότισμα, παρά την ξηρασία και φέτος έγινε κανονικά» λένε και μιλούν για το υψηλό κόστος παραγωγής. «Ξεκινήσαμε με έξοδα για 5000 φυτά και στην πορεία, λόγω των καιρικών συνθηκών, χάσαμε μεγάλο μέρος, όλη αυτή την απώλεια την καλύψαμε εμείς». Μειώνουν κάπως τα έξοδα φροντίζοντας, όπως δηλώνει στο www.ertnews.gr η κα Βιλταν, κάποια από τα φυτά που χρησιμοποιούν να προέρχονται από δικά τους σπορικά.
Όσον αφορά στην προώθηση- πώληση της παραγωγής που γίνεται από τις ίδιες; «Πουλάμε με 1,5 ευρώ και λένε οι πελάτες μας: «ακριβά είναι»» παρατηρούν για τα σχόλια των αγοραστών τους αναγνωρίζοντας τους, όμως, και το δίκαιο «τι να σου κάνουν κι εκείνοι, άλλες με 450 ευρώ σύνταξη και άλλοι με 600 ευρώ μισθό», έτσι, προσθέτουν, «κρατούν ίδιες τις τιμές αναγκαστικά» έχοντας και την ίδια αγωνία να τις συντροφεύει: «Να πουλήσουμε για να καλύψουμε έξοδα καλλιέργειας, έξοδα του σπιτιού και να μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας»
Κι όταν θα τελειώσουν με την πώληση, θα επιστρέψουν στο σπίτι, κι από εκεί στους μπαξέδες τους. Με τα προϊόντα που παράγουν τα χέρια είκοσι γυναικών, με τη βοήθεια των συζύγων και των λοιπών μελών των οικογενειών τους «τροφοδοτούν» την πόλη δημιουργώντας τη δική τους μικρή παράδοση…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος