Στο τέλος μιας καλλιεργητικής χρονιάς στα χωριά της Ροδόπης

Μια καλλιεργητική χρονιά προς το τέλος της είναι η φετινή για τους καπνοκαλλιεργητές των οικισμών στο «Γιακά» τη Ροδόπης. Στους πρόποδές του βουνού, στο τελείωμα του καλοκαιριού και στην έναρξη του Φθινοπώρου μαζεύουν τα τελευταία φύλλα καπνού. «Κι αυτό το μήνα ακόμη έχει δουλειά» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη φετινή τους προσπάθεια.

Στο τέλος μιας καλλιεργητικής χρονιάς στα  χωριά της Ροδόπης«Ανομβρία από τη μια, ιώσεις από την άλλη άφησαν τα αποτυπώματά τους σε φυτά και φύλλα». Δεκάδες οικογένειες στα χωριά Θάμνα, Ρίζωμα, Ασώματοι, Μέγα Πιστό, Σώστη κι ύστερα πιο κάτω Ίασμος που παραδοσιακά στηρίζονταν στην καλλιέργεια του καπνού, λόγω των συχνών ιώσεων, του αυξημένου καλλιεργητικού κόστους και του μειωμένου κέρδους στρέφονται τώρα αλλού.

Στο τέλος μιας καλλιεργητικής χρονιάς στα  χωριά της ΡοδόπηςΑναζητούν λύσεις για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και έτσι στα κτήματα που άλλοτε έβλεπε ο επισκέπτης μόνο τα φύλλα καπνού τώρα βλέπει φυτεμένες ρίζες δένδρων που στηρίζονται σε βέργες- καλάμια για να σταθούν όρθιες, να ριζώσουν πρώτα, «να πιάσουν», για να τα καταφέρνουν μόνες .

Κερασιές, παραδοσιακά χιλιάδες ρίζες, αλλά και καρυδιές και ροδιές και συκιές και ελιές πιο κάτω που κάνουν την εμφάνισή τους. «Λόγω έλλειψης φραγμάτων και μη σταθερής επάρκειας νερού λίγες οι επιλογές» προσθέτει μια παρέα νεαρών αγοριών έξω από καφενείο στο Ρίζωμα. Πιο εκεί ένα ζευγάρι κατεβάζει τη δουλειά της ημέρας από την καρότσα του αγροτικού «λίγα» έμειναν ακόμη, στο χωράφι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου» λένε και μιλούν και εκείνοι για μειωμένη παραγωγή, για νέους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τον μπασμά, αντιθέτως προτιμούν να μεταναστεύσουν, αλλά και για οικισμούς που ερημώνουν. Μέχρι να στεγνώσουν αυτά που βρίσκονται στα ξηραντήρια απλωμένα, να κάνει υγρασία και να τοποθετηθούν στις κούτες έχουν ακόμη μπροστά τους δουλειά.

Στο μεσοδιάστημα του μεσημεριού παίρνουν τις απαραίτητες ανάσες γι αυτό και αδειάζουν οι δρόμοι, ερημώνουν τα στενά σοκάκια των οικισμών, κλείνουν τα λιγοστά καφέ, μέχρι το ξεκίνημα της απογευματινής δουλειάς, πού και πού κάποια αδέσποτα που ακουμπά νωχελικά στους φρέσκο-ασβεστωμένους αυλόγυρους των σπιτιών μαρτυρά πως υπάρχει ζωή. Την ηρεμία ταράσσει ένα κοπάδι αιγών που ξεκινά για βόσκηση ή το μακρινό σφύριγμα του κτηνοτρόφου που συγκεντρώνει το κοπάδι του. Στο τέλος μιας καλλιεργητικής χρονιάς βρίσκονται οι κάτοικοι στα χωριά του Γιακά της Ροδόπης, στο ξεκίνημα φθινοπωρινών, ήσυχων ημερών, στο φως των οποίων θα προσπαθήσουν να τακτοποιήσουν όποια εκκρεμότητα έχει απομείνει κάνοντας το δικό τους ταμείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος