Στο μικροσκόπιο το φυτοπλαγκτόν για την προστασία των λιμνοθαλασσών σε Ροδόπη και Ξάνθη

Έναν περιπλανώμενο ταξιδευτή, το φυτοπλαγκτόν που γίνεται απειλή σε πολλές περιπτώσεις προσπαθεί να περιορίσει μια μεγάλη ερευνητική ομάδα καθηγητών – ερευνητών και φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που συνεργάζεται με αντίστοιχη ομάδα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Στο μικροσκόπιο το φυτοπλαγκτόν για την προστασία των λιμνοθαλασσών σε  Ροδόπη και  ΞάνθηΥλοποιώντας το πρόγραμμα «Πόντος» αναζητά και καταγράφει δορυφορικά φώτο-συνθετικούς μικροοργανισμούς που είναι προσαρμοσμένοι να ζουν αιωρούμενοι σε επιφανειακά ύδατα λιμνών, ποταμών και ωκεανών και που αρκετά συχνά προκαλεί προβλήματα.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Γεώργιος Συλαίος, (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δ.Π.Θ.), μιλώντας στο www.ertnews.gr, όλες οι συνθήκες που επικρατούν στις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης και της Ξάνθης καταγράφονται και παρακολουθούνται με δορυφόρους: φυτοπλαγκτόν, θερμοκρασίες, συνθήκες που επηρεάζουν τα ψάρια, ιχθυοπαραγωγή με συνθήκες περιβάλλοντος. Ποιες περιοχές, ποιες λιμνοθάλασσες είναι επιρρεπείς στον ευτροφισμό που ευνοεί την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν με αποτέλεσμα την απώλεια της ιχθυο-παραγωγής λόγω της υπερβολικής παρουσίας του.

Στο μικροσκόπιο το φυτοπλαγκτόν για την προστασία των λιμνοθαλασσών σε  Ροδόπη και  Ξάνθη«Με δορυφόρο καταγράφονται οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισής του» δήλωσε ο κος Συλαίος και σημείωσε ότι η καταγραφή θα βοηθήσει στην υπόδειξη των κατάλληλων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η καλύτερη κυκλοφορία του νερού και να προστατευθεί η ιχθυοπαραγωγή. «Θα έχουμε τη δυνατότητα με τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουμε να υποδείξουμε κατάλληλα έργα και συγκεκριμένες ζώνες, όπου οι υποδομές χρήζουν βελτίωσης για την προστασία των λιμνοθαλασσών και για την καλύτερη αξιοποίησή τους» σημείωσε ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος τονίζοντας ότι κύριος στόχος είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του νερού για να αποφεύγεται ο ευτροφισμός και να μην ακολουθεί η εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος