Στο δρόμο… των φουντουκιών καλλιεργητές από τη Ροδόπη και την Ξάνθη

Διακόσια (200) στρέμματα με φουντουκιές καλλιεργούνται στη Ροδόπη και 1.200 στην Ξάνθη. Από το 2019, που ξεκίνησε η προσπάθεια έως σήμερα έχουν περισσότεροι από πενήντα παραγωγοί της περιοχής κάνει το πρώτο βήμα βάζοντας ως στόχο – με τη στήριξη της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας κι ανάπτυξης και ξένης ιταλικής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στην περιοχή- να φτάσουν σε βάθος πενταετίας τα 10.000 στρέμματα.

Στο δρόμο… των φουντουκιών καλλιεργητές από τη Ροδόπη και την Ξάνθη«Βοηθά προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου η υλοποίηση επένδυσης αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ μέσω της αξιοποίησης του αναπτυξιακού Νόμου» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, ο κος Νίκος Ευφραιμίδης και τόνισε ότι «σε δύο τουλάχιστον χρόνια θα πρέπει η μονάδα μεταποίησης να έχει υλοποιηθεί. Με παράλληλο στάδιο την σύμπραξη των παραγωγών.»

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προϊσταμένου της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο www.ertnews.gr, του κου Ανδρέα Καμαριανάκη πρόκειται για μια μηχανο-ποιημένη σε βαθμό 90% παραγωγή, με την ξένη εταιρεία να προμηθεύει πολλαπλασιαστικό υλικό, να αγοράζει και το προϊόν και να παρέχει τεχνική υποστήριξη. Μια μέση απόδοση της καλλιέργειας των φουντουκιών κυμαίνεται στα 250 με 300 κιλά το στρέμμα και αποδίδει καθαρό κέρδος 500 με 700 ευρώ στον παραγωγό το στρέμμα. Στα θετικά της ότι δεν απαιτεί ψεκασμούς, πολύ νερό και μεγάλη χειρωνακτική ενασχόληση. Το 2025 θα έχουν ήδη οι πρώτοι πειραματισμοί αποδώσει στο 100%, οπότε και θα έχουν μια πλήρη εικόνα της καλλιέργειας και των δυνατοτήτων της.
Τόσο ο κος Καμαριανάκης, όσο και ο κος Ευφραιμίδης προέτρεψαν τους ενδιαφερόμενους αγρότες να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφούς τους που ήδη έκαναν το βήμα και να λύσουν απορίες. Σημειώνοντάς δε ότι το προϊόν εισάγεται κατά 99.9% από χώρες όπως: η Τουρκία ( ο μεγάλος παραγωγός παγκοσμίως καθώς παράγει το 70% της παραγωγής), η Ιταλία, η Γαλλία, η Γεωργία, και οι ΗΠΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος