Στο δίπολο εργασία – ανεργία σημειώνουν Χ στους δήμους της Ξάνθης

Στο δίπολο εργασία – ανεργία σημειώνουν Χ στους δήμους της Ξάνθης. Δύο οι «εικόνες» που συναντά ο επισκέπτης στους οικισμούς και στις έδρες των δήμων της περιοχής. Από τη μια τόποι που ανθούν κι αντιστέκονται στο διαχρονικό μαράζι των οικισμών της Θράκης, που δεν είναι άλλο από τη φυγή των νέων. Από την άλλη νέοι σε ηλικία άνθρωποι που αγαπούν κι επενδύουν στις περιοχές τους παράγοντας και προσπαθώντας να μεταποιήσουν οι ίδιοι.

Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Όποιος θέλει να βρει δουλειά, βρίσκει»
«Στο Δήμο Αβδήρων όποιος θέλει να βρει δουλειά, βρίσκει», απαντά κατηγορηματικά ο δήμαρχος, Γιώργος Τσιτηρίδης, αλλά μιλά και ο ίδιος για δύο εικόνες στην περιοχή: Για οικισμούς από τη μια όπου οι νέοι σε ηλικία κάτοικοι (μειονοτικοί κυρίως) μεταναστεύουν στο εξωτερικό για εργασία με σύμβαση σε θερμοκήπια, ναυπηγεία κι εργοστάσια. Αλλά και από την άλλη για χωριά, οι κάτοικοι των οποίων αναζητούν εργασιακό διέξοδο στον τόπο τους. Άλλοι στις Βιομηχανικές Μονάδες της περιοχής και άλλοι καλλιεργώντας τη γη. Κάποιοι λίγοι κάνοντας τα δικά τους επιχειρηματικά βήματα, κυρίως στο χώρο τη αναψυχής και του γρήγορου φαγητού παραδειγματιζόμενοι από αντίστοιχες προσπάθειες επιχειρήσεων που ήδη τα πηγαίνουν πολύ καλά. «Οι πιο πολλοί “πέφτουν” και “ξανασηκώνονται”»,  δηλώνουν γνώστες της περιοχής και σημειώνουν πως σταθερό “αποκούμπι” εξακολουθεί για την πλειοψηφία να είναι η γη, η παραγωγή προϊόντων και η μεταποίησή τους για κάποιους λίγους.
Εργατικό Κέντρο: «Ανθεί μόνο η… βιομηχανία των cafe»
«Χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη γενικότερα η ΠΕ Ξάνθης», δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άγγελος Μπεμπεκίδης, και σημειώνει πως η χαμηλή προσφορά θέσεων εργασίας στις λιγοστές Βιομηχανικές Μονάδες δεν στέκεται ικανή να συμπαρασύρει θετικά όλους και να αντιστρέψει το ήδη αρνητικό κλίμα. ‘Όπως επισημαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια η μόνη «βιομηχανία» που «ανθεί» στην Ξάνθη είναι αυτή των «cafe», όπου και βρίσκουν τετράωρη συνήθως απασχόληση νέοι και νέες της περιοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος