Στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της Ξάνθης για το δίκτυο δήμων με ποτάμια

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται εκπρόσωποι του δήμου Ξάνθης συμμετέχοντας σε συνάντηση ευρωπαϊκών πόλεων, που τις διατρέχουν ποτάμια. Την δική του ευρωπαϊκή “λάμψη”, διεκδικεί ο ποταμός Κόσυνθος με τη συμμετοχή σε δίκτυο.

Στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της Ξάνθης για το δίκτυο δήμων με ποτάμιαΠρόκειται για τους κ.κ. Μπούτο και Αμβροσιάδη, οι οποίοι πραγματοποιούν ένα ακόμη “βήμα” εξωστρέφειας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με ποτάμια, στο οποίο συμμετέχει η γειτονική πόλη. Η αρχή έγινε το 2006, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg IIIC-South Ένωση περιοχών με ποτάμια και η προσπάθεια συνεχίζεται σήμερα με μεγαλύτερη συμμετοχή.
Ήδη έχουν ενώσει δυνάμεις 26 μέλη – Δήμοι της χώρας που διαρρέονται από ποτάμια, με σκοπό, όπως υπενθύμισε σήμερα 1η Δεκεμβρίου μιλώντας στο www.ertnews.gr ο κος Σάββας Μελισσόπουλος, μέλος του ΔΣ του Δικτύου, την ανάληψη και υλοποίηση πολιτικών, που αφορούν στην περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική κι οικονομική ανάπτυξη των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί ο βηματισμός υλοποίησης έργων – δράσεων που θα στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. «Βάλαμε στόχο να καταστήσουμε τον ποταμό Κόσυνθο, σημείο προσέλκυσης ντόπιων κι επισκεπτών, με τη λειτουργία χώρων άθλησης, πεζοπορικών διαδρομών κ.α.» ανέφερε. Προέταξε δε, το παράδειγμα του Δικτύου ΟΤΑ ΠΙΝΔΟΣ, μια παλαιότερη πρωτοβουλία έντεκα δημάρχων για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της Ξάνθης για το δίκτυο δήμων με ποτάμιαΣημείωσε δε, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού και στα σημεία εκείνα, που είναι προσβάσιμα στους πολίτες, ώστε αν αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, να αποτελούν ζώσα σημεία της πόλης και κέντρα διοργάνωσης- φιλοξενίας δραστηριοτήτων. Στάθηκε δε, με προβληματισμό στις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ δασαρχείου και υπηρεσιών της περιφέρειας, οι οποίες λειτουργούν, όπως είπε, ως τροχοπέδη των προσπαθειών αξιοποίησης και προβολής του ποταμού.

Να σημειωθεί ότι ο ποταμός Κόσυνθος ρέει αποκλειστικά μέσα στα όρια του ελληνικού εδάφους με τις πηγές του  στην κεντρική Ροδόπη. Αφού  διασχίσει τα Πομακοχώρια, περνά από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης για να  εκβάλλει μετά  στα βορειοδυτικά της λίμνης Βιστωνίδας. Λέγεται πως το όνομα του  στα αρχαία χρόνια ήταν “Κοσσινίτης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος