Στην 31η Αμφικτυονία Αιμοδοτών στην Κρήτη θα παρουσιασθεί το “e-Αιμοδότες” του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής

Στην 31η Αμφικτυονία των Σωματείων Εθελοντών Αιμοδοτών, που θα διεξαχθεί στα Χανιά της Κρήτης 22-23-24 Οκτώβρη, αντιπροσωπεία Εκπαιδευτικών και μαθητών, θα παρουσιάσει το έξυπνο λογισμικό του 3oυ ΓΕΛ Κομοτηνής “e-Αιμοδότες: Σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσία!”.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στο Περιφερειακό πρόγραμμα ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών-ΠΟΣΕΑ- Χρήστος Πρωτόπαπας.
Υπενθυμίζεται πως οι μαθητές της Ομάδας Ρομποτικής και Προγραμματισμού του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, με την βοήθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, δημιούργησαν το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα “e-Αιμοδότες”, το οποίο κατέκτησε το 1ο Βραβείο στον 2o Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM του Προγράμματος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Generation Next.
Στόχος του “e-Αιμοδότες” είναι να ενημερώνει και να ενθαρρύνει τους δημότες της πόλη της Κομοτηνής να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών.
Η βασική καινοτομία του “e-Αιμοδότες’ είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους χρήστες του, να ενημερώνονται άμεσα τόσο για τις έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος, όσο και για τις προγραμματισμένες δράσεις αιμοληψίας. Επίσης, το “e-Αιμοδότες” διευκολύνει την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, στον «έξυπνο» προγραμματισμό των αιμοληψιών, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η διάρκεια ζωής του αίματος είναι πεπερασμένη (30 ημέρες).

Αναφερόμενος ο κ. Πρωτόπαπας στην θεματολογία της Αμφιοκτυονίας, στάθηκε στις εισηγήσεις των ομιλητών, οι οποίες θα περιστραφούν γύρω από θέματα, αιμοδοσίας και εμβολιασμού, η νέα επικαιρότητα που προέκυψε, λόγω του κορονοϊού.
«Θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής μέσω ειδικής πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους και να λάβουν απαντήσεις από τους ειδικούς, σε όλα αυτά τα ερωτήματα που έχουν απασχολήσει όλους μας αυτό το διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.
Παράλληλα στάθηκε στο έργο της ΠΟΣΕΑ για την συνέχιση των εθελοντικών αιμοδοσιών, καθώς η χώρα μας δεν είναι αυτάρκης σε αίμα, ωστόσο όμως, ο κορονοϊός μείωσε έτι περαιτέρω αυτούς που έδιναν αίμα, λόγω του φόβου της μετάδοσης του ιού.
«Καταβάλλαμε προσπάθειες για να λειτουργήσουν αίθουσες αιμοδοσίας εκτός Νοσοκομείου, προκειμένου να αποσυνδέσουμε την αιμοδοσία με την παρουσία στο Νοσοκομείο και να συγκρατήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.
Στεκόμενος στο θέμα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών, που εδώ και χρόνια λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ταυτόχρονη απεικόνιση των αποθεμάτων του αίματος, αλλά και των αναγκών του σε όλα τα Νοσοκομεία της Χώρας, προκειμένου εκεί να διακινείται άμεσα το αίμα, πριν καταστραφεί ως ιστός ευαίσθητος που είναι.
«Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες αιμοδοσίας, τις οποίες θα χαρακτήριζα ως ‘καπετανάτα’, όπου εκεί οι υπάλληλοι δεν έχουν αντιληφθεί δυστυχώς το μέγεθος της ευθύνης της υπηρεσίας που προσφέρουν και προκαλούν προβλήματα. Τα οποία όπως συν τω χρόνω, λύνουμε σιγά σιγά.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Πρωτόπαπα στην συνεισφορά της Θράκης στο εθελοντικό αίμα, η οποία δίνει το 1/3 του εθελοντικού αίματος στην Ελλάδα!
«Μάλιστα οι άνθρωποι εκεί στη Θράκη, δίνουν αίμα με την καρδιά τους, χωρίς να υπάρχουν κίνητρα. Θυμάμαι είχα πει επί υπουργίας Λαλιώτη, με την καθιέρωση της κάρτας Νέων, να επεκταθεί αυτή η κάρτα και στους Αιμοδότες και τότε ο σημερινός παππούς της αιμοδοσίας και τότε πρόεδρος Δημήτρης Δημητρακόπουλος, το είχε απορρίψει, λέγοντας μου πως αυτό δεν πρέπει να προκύπτει από κίνητρα αλλά από την καρδιά και την συνείδηση της προσφοράς στον άνθρωπο. Αυτό ήταν μεγάλο μάθημα για μένα και από τότε το κρατώ σαν πολύτιμο εφόδιο στην ζωή μου», υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι εργασίες της 31ης Αμφικτυονίας θα κλείσουν αφού αποφασισθούν οι ενέργειες για μέσα στην χρονιά, καθώς και που θα γίνει η επόμενη Αμφικτυονία. «Με την διοργάνωση της επόμενης Αμφικτυονίας, η οποία γίνεται κάθε χρόνο, – λόγω των συνθηκών η περσινή δεν έγινε-, φλερτάρει η Ροδόπη, αλλά φλερτάρουν και άλλες περιοχές! Πάντως το 2022 θα γίνουν πολλά γεγονότα στις πόλεις της Θράκης, όπως στην Ξάνθη, με βάση την εθελοντική αιμοδοσία», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πρωτόπαπας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος