Στέλιος Νικολάου: Χριστούγεννα στον Πόντο

Στις παραδόσεις που συνόδευαν τους κατοίκους του Πόντου τις ημέρες των Χριστουγέννων αναφέρθηκε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο γνωστός χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», Στέλιος Νικολάου, σημειώνοντας ότι «μέσα από την μακραίωνη ιστορία του ο Πόντος γιόρταζε τα Χριστούγεννα με μοναδικό τρόπο».

Επισήμανε πως οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μπορεί να έχουν ατονήσει στο πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, αποτελούν γλυκιά υπενθύμιση για όλους τους Ποντίους της περιοχής. Ευχόμενος το σύντομο τελείωμα της μεγάλης περιπέτειας με την Πανδημία του κορονοϊού που ανέστειλε την πλούσια δράση των πολιτιστικών συλλόγων, τόνισε: «Το δωδεκαήμερο, το καλαντόφωτο, ξεκινούσε και στον Πόντο στις αρχές των Χριστουγέννων και κατέληγε στα Φώτα. Ήταν κάτι πανηγυρικό και στον Πόντο, όπως για όλο τον Ελληνισμό και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θρησκεία. Οι άνθρωποι νήστευαν, οπότε η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν μια μέρα προετοιμασίας. Προετοιμασίας γιατί τα ξημερώματα θα πήγαιναν στην Εκκλησία με το πρώτο χάραγμα ακόμη και θα επέστρεφαν στο σπίτι προκειμένου να υπάρχει το γιορτινό τραπέζι και να απολαύσουν το εορταστικό γεύμα το οποίο είχε ως βάση το χοιρινό».
Όπως σημείωσε ο κ. Νικολάου, «προετοίμαζαν τα σπίτια τους και καθάριζαν για να υποδεχτούν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Το απόγευμα έλεγαν τα κάλαντα, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι με το: «Χριστός γεννάτε χαρά στον κόσμο», την εποχή εκείνη θεωρούσαν πάρα πολύ μεγάλη τύχη να ακουστούν τα κάλαντα σπίτι τους και έδιναν το σχετικό τους δώρο, το οποίο σπάνια θα ήταν κάποια χρήματα περισσότερο θα ήταν άλλου είδους αγαθά, φαγώσιμα κ.α.»
Όπως σημείωσε: “Σήμερα, ίσως, οι πιο ρομαντικοί να θέλουν να ακούνε τα κάλαντα στα ποντιακά από τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους ή να τα λένε και οι ίδιοι. Οι Σύλλογοι ήταν αυτοί οι οποίοι κρατούσαν ζωντανά αυτά τα έθιμα και αυτές τις αναβιώσεις. Υπάρχουν οικογένειες που κρατούν όλα αυτά τα έθιμα, όπως τα κάλαντα που τα παιδιά τα μαθαίνουν στο σπίτι, τα διδάσκονται και στους συλλόγους. Τα θρησκευτικά έθιμα διατηρούνται ακόμη και σήμερα. Είναι κάτι που αφορά όλους τους χριστιανούς και όλους τους Έλληνες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος