Στα πέρα αμπέλια της Ξάνθης τα άγρια μανιτάρια “βρήκαν το μάστορά τους”

Στα “πέρα αμπέλια” της  Ξάνθης ο Ανδρέας Σαμπέπος ασχολείται με την παραγωγή μανιταριών, την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης και λιναριού. Συλλέγει επίσης και μεταποιεί άγρια μανιτάρια προσφέροντας τα  στους πελάτες του είτε έτοιμα γεύματα με ρύζι, σιτάρι και πατάτα σε αφυδατωμένη μορφή, είτε σαν πρώτη ύλη ως αποξηραμένα μανιτάρια.

Έτσι, μπορεί και καμαρώνει για την μανιταρόσουπα με άγρια μανιτάρια, το ριζότο με άγρια μανιτάρια και το Κορκότο με άγρια μανιτάρια. «Αναποφλοίωτο, ανεπεξέργαστο, σπασμένο σκληρό σιτάρι το Κορκότο, Ποντιακής προέλευσης, από Δίκοκκο σιτάρι. Είναι μια λύση για όσους θέλουν, γρήγορο και ποιοτικό φαγητό, με τη συνταγή στο πίσω μέρος. Και σε είκοσι λεπτά ένα ζεστό γευστικό πιάτο είναι έτοιμο» δηλώνει ο κος Ανδρέας Σαμπέπος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

«Το ριζότο με χοντρή, βιομηχανική Καρολίνα από τα Γιαννιτσά επίσης με άγρια μανιτάρια, είναι το πιο ακριβό μας προϊόν» λέει και πάλι καμαρώνοντας και χαμογελώντας δείχνοντας μια ακόμη επιλογή: «Μια σούπα βελουτέ με πατατούλα, μια σούπα με σπασμένο σιτάρι και πλιγούρι με άγρια μανιτάρια, πλιγούρι από Μονόκοκκο σιτάρι , αρχαία ποικιλία».

Σύμφωνα με τον κο Σαμπέπο οι παλιές ποικιλίες που υπήρχαν στην περιοχή, είναι το Μαυραγάνη από τη Λήμνο, που καλλιεργείται σε άλλες περιοχές, το Μονόκοκκο και το Δίκοκκο σιτάρι με πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και πολύ χαμηλά γλουτένης. «Η πρωτεΐνη τους δεν είναι η συνηθισμένη γλουτένη που υπάρχει στο μαλακό σιτάρι» σημειώνει.

Όσον αφορά στον φετινό απολογισμό της παραγωγής μανιταριών; Η φετινή δεν ήταν μια καλή χρονιά για μανιτάρια γιατί δεν έβρεχε όταν έπρεπε να βρέξει, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, τέλη Νοεμβρίου που έπεσαν οι πρώτες βροχές ήταν αργά. «Στη Ροδόπη αρχίζουν τα κρύα εκείνη την περίοδο, οπότε μανιτάρια δεν βγήκαν πολλά φέτος» εξηγεί  ο κος Σαμπέπος και σημειώνει « Μαζέψαμε τον Αύγουστο λίγα, λίγα και τον Ιούλιο και κουτσά στραβά την βολέψαμε και φέτος. Είναι και πεσμένη η αγορά λόγω του κορονοϊου,όμως,θα τα βολέψουμε».

Από το 1998 ασχολείται ο ίδιος και όπως λέει αξίζει η προσπάθεια αρκεί «να υπάρχει ελαστικότητα και να μπορεί κανείς να ελίσσεται, μόνο με την πώληση φρέσκων μανιταριών δεν γίνεται» δηλώνει και προσθέτει « Ο κόσμος προτιμά τα φθηνά. Το 90% θέλει το φθηνό προϊόν. Οπότε, πηγαίνει στο super market. Εμείς με τα άγρια το παλεύουμε όσο μπορούμε».
Φώτο:Ανδρέας Σαμπέπος – μανιτάρια ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος