Σπάνια χειρόγραφα του Ν. Καζαντζάκη στην Κομοτηνή

Array

Σπάνια χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη βρίσκονται στην Κομοτηνή και αποτελούν αντικείμενο μελέτης Φοιτητικού Εργαστηρίου. Μαζί και άγνωστες πληροφορίες για τον τρόπο δημιουργίας του, όπως ότι ο σπουδαίος δημιουργός πάντα είχε την τάση να γράφει μια έως και τρεις φορές τα έργα του. Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό του ο Νίκος Καζαντζάκης είναι επίκαιρος, όσο ποτέ. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αθήνα, στις 6 Δεκεμβρίου, στα τρία κτίρια του Μουσείου Μπενάκη, θα στεγαστούν τρεις εκθέσεις αφιερωμένες στον Νίκο Καζαντζάκη, με τίτλο: «Νίκος Καζαντζάκης, ο ανήφορος του», «Νίκος Καζαντζάκης, η Οδύσσεια του» και «Νίκος Καζαντζάκης και η Ανατολή του».

Σπάνια χειρόγραφα του Ν. Καζαντζάκη στην ΚομοτηνήΔιεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην Κομοτηνή

Και στην Κομοτηνή, όμως, ο διάλογος για τον Οικουμενικό δημιουργό έχει για τα καλά αρχίσει. Ο Πίτερ Μπιν, ο διάσημος Καζαντζακιστής που πήρε πέρσι το βραβείο «Νίκου Καζαντζάκη» στο Δήμο Ηρακλείου, σήμερα στις πέντε το απόγευμα θα αναφερθεί στο θέμα: «Ο Καζαντζάκης επιστολογράφος» στο πλαίσιο Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Νίκος Καζαντζάκης: από το χειρόγραφο στο κείμενο» που διοργανώνει η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ( Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών) με αφορμή και τα 60 χρόνια από το θάνατο του. «Είναι ένα συνέδριο πολύ εξειδικευμένο, αφορά το πώς μεταγράφουμε τα χειρόγραφα του Καζαντζάκη, με στόχο να βγει ένας κανόνας μεταγραφής.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η νέα Κοσμητόρισσα  της Σχολής κα Ζωή Γαβριηλίδου, αρωγός  πολλών εκδηλώσεων του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στα χρόνια της Προεδρίας της εξαίροντας την προσπάθεια της διοργανωτικής επιτροπής, κυρίως δε της Προέδρου αυτής, της κας Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Δ.Π.Θ. Όχι τυχαία, καθώς τόσο η κα Καμπάκη Βουγιουκλή, όσο και οι συνεργάτες της, εργάστηκαν σκληρά για την διοργάνωση του συνεδρίου.

Ένα άγνωστο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη

«Μπολιάζουμε την αγάπη και την λογοτεχνία στους φοιτητές μας.» δηλώνει ο κύριος Νίκος Μαθιουδάκης, υπεύθυνος των εκδόσεων Καζαντζάκης μιλώντας για το Φοιτητικό  Εργαστήρι, στο οποίο για πέντε μέρες όσοι  το παρακολουθούν μαθαίνουν πώς από μικρά κείμενα, οδηγούμαστε σε μεγαλύτερα. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου,  θα υπάρξει και η πρώτη ανακοίνωση των φοιτητών. «Ένα ολόγραφο, ένα  άγνωστο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη, που μεταγράφτηκε από τα παιδιά και βρέθηκε στην Κομοτηνή χάρη στην στήριξη της Νίκης Σταύρου. Χειρόγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείου του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.» εξηγεί ο κύριος Μαθιουδάκης προσθέτοντας πως «Μας απασχολούσε πάντα το πώς πρέπει να δίνεται ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη στο κοινό.» Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κομοτηνή σήμερα και αύριο βρίσκονται όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί, μεταγράψει κι έχουν εκδώσει έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

Αναγόρευση του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη 

Ξεχωριστή στιγμή η τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορου Χαραλαμπάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ σήμερα στις έξι και μισή το απόγευμα. Ομιλία για τον τιμώμενο Καθ. Χρ. Χαραλαμπάκη θα πραγματοποιήσει η Δρ Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή. «Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες Γλωσσολόγους που δούλεψε πολύ στην Γλωσσολογία, έχοντας να επιδείξει 200 μελέτες, δέκα βιβλία, αλλά και τη δημιουργία του Χρηστικού Λεξικού» τονίζει η κα Γαβριηλίδου.

Διαδικτυακή πλατφόρμα επιμέλειας κειμένων 

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι πολύ σύντομα υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη του κ. Τάσου Ορφανίδη μια ιδέα που γεννήθηκε πριν ένα χρόνο, η δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία θα ανεβάζουν τα κείμενα τους όσοι το επιθυμούν, οι διαχειριστές με τη σειρά τους  θα τα διανέμουν στους φοιτητές που έχουν εκπαιδευτεί να επιμελούνται κείμενα φιλολογικά. Η αρχή θα γίνει με κείμενα καθηγητών, φοιτητών του ΔΠΘ και μετά η πλατφόρμα θα “ανοίξει” κι άλλο. Όσον αφορά στο πρώτο βήμα της νέας Κοσμητόρισσας, θα είναι, όπως αποκάλυψε, ο εντοπισμός νέων επιστημόνων, όπως ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης, που τελείωσαν το Δ.Π.Θ. και κάνουν κάτι σημαντικό, να φιλοξενηθούν ξανά στο ΔΠΘ και να λειτουργήσουν role model, άτομα  πρότυπα. «Να κάνουν περήφανα τα παιδιά που τώρα φοιτούν, να νιώσουν ότι φοιτούν  σε μια σχολή, που πραγματικά αξίζει τον κόπο.» δηλώνει η κα Γαβριηλίδου σημειώνοντας πως η αρχή θα γίνει με τον Νίκο Μαθιουδάκη, ο οποίος για το επόμενο εξάμηνο θα διδάσκει φιλολογική επιμέλεια στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, από όπου, πριν μερικά χρόνια, ο ίδιος αποφοίτησε.
Φώτο: Ζωή Γαβριηλίδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος