SOS από τους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης

Ένας από του 6.000 καπνοπαραγωγούς, μέλη του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης είναι ο κος Σινάν Αμέτ από το Δόκο της Ροδόπης, το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Δήμου. Τα τελευταία χρόνια όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» είδε το εισόδημα του να συρρικνώνεται. «Εδώ και δεκαπέντε χρόνια η τιμή του καπνού παραμένει στα ίδια επίπεδα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό με το κόστος παραγωγής να υπολογίζεται στα 3,85 ευρώ το κιλό. «Το καθαρό κέρδος που μένει σε εμάς είναι 60 λεπτά το κιλό στην καλύτερη περίπτωση. Με 1000 κιλά καπνό που παράγει ένας καλλιεργητής το χρόνο. Πώς θα καταφέρει να ζήσει;» αναρωτήθηκε.

SOS από τους καπνοκαλλιεργητές της ΡοδόπηςΣύμφωνα με τον κο Σινάν Αμέτ κατά μέσο όρο μια οικογένεια καλλιεργεί 9 με 10 στρέμματα και η απόδοση εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες. «Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πόσα θα μας δώσει το κάθε στρέμμα. “Είμαστε κάτω από τον Θεό”. Για το 2021 είχαμε πάρα πολύ καλή ποιότητα. Πήγαν όλα καλά. Μας βοήθησε πολύ ο καιρός. Έχουμε πεντακάθαρα καπνά. Η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή. Μέσο όρο η τιμή είναι 4,5 ευρώ το κιλό. Άλλοι πουλούν με 4,40 και άλλοι με 4 ευρώ το κιλό.»

Ο καπνοκαλλιεργητής από το Δοκό της Ροδόπης εύχεται να κατανοήσει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάγκη και να στηρίξει τους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής. «Πρέπει να βοηθήσουν τον καπνοκαλλιεργητή. Να έχουμε στήριξη. Να γνωρίζουμε πως θα συντηρήσουμε την οικογένειά μας. Με αυτές τις τιμές δεν μπορούμε με τίποτα να συντηρήσουμε την οικογένειά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και δύο χρόνια πενήντα οικογένειες από το Δοκό έφυγαν στο εξωτερικό. Είναι το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Αρριανών με 350 δηλώσεις καπνοκαλλιεργητών. Αδειάζει ο τόπος, φεύγει η νεολαία, πρέπει να δουλέψουμε ενωμένοι όλοι για να λύσουμε τα προβλήματα. Οι νέοι που φεύγουν αφήνουν πίσω τις οικογένειες, τους γονείς, τους ηλικιωμένους και μεταναστεύουν στο εξωτερικό» είπε ο κος Σινάν Αμέτ εξηγώντας για μια ακόμη φορά ότι οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης και της Ξάνθης  έχουν μικρούς κλήρους και καλλιεργούν λίγα στρέμματα με καπνό, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 9 στρέμματα καπνού ανά εκμετάλλευση και έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (πληρωμές ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ κ.α.), «ούτε φυσικά», όπως επεσήμανε, «να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις με συνέπεια μεγάλο μέρος αυτών να καταφεύγει στο εξωτερικό για να μπορέσει να καλύψει έξοδα και ανάγκες  που έχει μια οικογένεια».
Φώτο: Καπνά της Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος