Σε κύτταρο πολιτισμού και πολλαπλών δραστηριοτήτων μετατράπηκε το Σχολείο Προσκυνητών με έξοδα των κατοίκων

Οι κάτοικοι του οικισμού των Προσκυνητών κάνουν αγώνα για να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους. Από το 2016 με δικά τους έξοδα, κόπο και προσπάθεια, κατάφεραν να διασώσουν και να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση το παλιό σχολείο του χωριού.

Σε κύτταρο πολιτισμού και πολλαπλών δραστηριοτήτων μετατράπηκε το Σχολείο Προσκυνητών με έξοδα των κατοίκωνΠρόκειται για έναn μεγάλο κτίριο, το οποίο πλέον λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού και διαφόρων δραστηριοτήτων. Διαθέτει δύο χώρους για λαογραφικό μουσείο, ένα χώρο ως ξενώνα, μία αίθουσα ως τάξη σχολείου για τις αναμνήσεις από τα παλιά χρόνια, την αίθουσα του νηπιαγωγείου, το γραφείο των δασκάλων, ως βιβλιοθήκη, μια αίθουσα γυμναστικής με όργανα και μία αίθουσα για παιχνίδια, αντισφαίριση, ποδοσφαιράκια κ.α.

Σε κύτταρο πολιτισμού και πολλαπλών δραστηριοτήτων μετατράπηκε το Σχολείο Προσκυνητών με έξοδα των κατοίκων
Οι κάτοικοι κάθε Κυριακή μαζεύονται στο Σχολείο και περνούν ώρες μαζί, συζητώντας και παίζοντας, παίρνοντας μαζί και τα παιδιά τους.

Σε κύτταρο πολιτισμού και πολλαπλών δραστηριοτήτων μετατράπηκε το Σχολείο Προσκυνητών με έξοδα των κατοίκωνΕπιπλέον έχει εγκατασταθεί και ένας μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Πάνος Παρασκελίδης, τόνισε πως όχι μόνο υπάρχει φλόγα για να παραμείνει το χωριό ζωντανό, αλλά πως υπάρχει και όραμα για να αναζωογονηθεί και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών.
Σύμφωνα με αυτό οι Προσκυνητές που είναι μέρος του παραλιακού άξονα, θα μπορούσε να γίνει ενοποίηση με τους άλλους οικισμούς μέσω ποδηλατοδρόμου, ή και ακόμα να λειτουργήσει ως κέντρο επιμόρφωσης για τους Αγρότες.
Μια άλλη σπουδαία πρόταση, που έχουν είναι τα εγκαταλελειμμένα σπίτια μέσω μιας διαδικασίας χωρίς πολύ γραφειοκρατία, με την οικονομική συμβολή και την ενημέρωση των κληρονόμων, να μπορούν να δίνονται σε ζευγάρια πολυτέκνων που κατοικούν σε διαμερίσματα πόλεων, προκειμένου να έχουν μια επαφή με το χωριό τα Σαββατοκύριακα, ή και το καλοκαίρι.
«Ας το συνειδητοποιήσουν η Πολιτεία και η τοπική Αυτοδιοίκηση, η Ύπαιθρος πρέπει να μείνει ζωντανή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει και τα έργα αναδασμού να προχωρήσουν, αλλά και κίνητρα να δοθούν σε νέους ανθρώπους, προκειμένου να μπορέσουν να έλθουν να μείνουν και να ενισχύσουν τα χωριά. Αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν πιλοτικά σε κάποια Κεφαλοχώρια και να ξεκινήσει μια προσπάθεια ουσιαστικής ενδυνάμωσης τους. Δεν μπορούμε άλλο να επιτρέπουμε την ερήμωση των χωριών και της Υπαίθρου. Η Ύπαιθρος πρέπει να μείνει ζωντανή. Ειδικά στη Θράκη!», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Παρασκελίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος