Σ. Μπάζας, αρχαιολόγος: Δεν μπορούν να γίνουν επανατοποθετήσεις αρχαιοτήτων χωρίς να υπάρχουν φθορές

«Υπέρ ή κατά της απόσπασης αρχαιοτήτων;» ρωτήσαμε τον κο Σταύρο Μπάζα αρχαιολόγο-εργαζόμενο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου με αφορμή το “διάλογο” που έχει ξεκινήσει με τις αποσπάσεις αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για την συνέχιση των έργων του Metro, αλλά και τις πολύ σοβαρές αντιδράσεις που έχουν προκύψει.

«Εξαρτάται από τις περιπτώσεις» απάντησε και ευθύς εξήγησε ότι: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για κάτι το συνηθισμένο. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα εύρημα το οποίο αλλάζει τη γνώση και την οπτική μας για τη Θεσσαλονίκη. Και είναι μοναδικό στο είδος του σε κλίμακα που ξεπερνάει την Ελλάδα, καθώς δεν έχει βρεθεί σε τέτοια έκταση, τέτοιας εποχής, σε μια πόλη που έπαιζε συγκεκριμένο ρόλο εκείνη την περίοδο γι’ αυτό και υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις, οι οποίες γίνονται με αφορμή την καταστροφή που θα επέλθει».

Ερωτηθείς για τις αποσπάσεις του παρελθόντος, καθώς ως μέθοδος έχει επιλεγεί και άλλες φορές σχολίασε πως: «Υπήρξαν αποσπάσεις και στο παρελθόν, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική». Μάλιστα σε αυτό το σημείο ανέφερε κατηγορηματικά πως: «Σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και τα έργα να ολοκληρωθούν και τα αρχαία να προστατευτούν. Και μάλιστα θα είχαμε έναν σταθμό μοναδικό παγκοσμίως. Θα ήταν πράγματι κάτι μοναδικό».

«Η απόφαση για επανατοποθέτηση εκ των υστερών δεν είναι λύση;» ρωτήσαμε τον κο Μπάζα για να τον ακούσουμε να απαντά ότι: «Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να γίνει χωρίς προβλήματα, υπάρχει το προηγούμενο στο Σταθμό της αγίας Σοφίας πάλι στη Θεσσαλονίκη» και να προσθέτει: «Έχω διαβάσει ότι στην επανατοποθέτηση «περίσσευαν» κομμάτια. Είναι σχεδόν αδύνατον να μην υπάρχουν φθορές και αστοχίες σε μια τέτοια εργασία».

Τέλος, τόνισε πως μνημεία όπως αυτά της Βενιζέλου είναι του ελληνικού λαού, ανήκουν σε όλους. «Πρέπει να τα βλέπουμε με άλλη οπτική. Ανήκουν στον πολιτισμό του λαού μας. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, δεν είναι κάτι πέρα από αυτόν» για να επιμείνει για μια ακόμη φορά λέγοντας πως: «Υπάρχει τεχνική λύση για να γίνει διαφορετικά το έργο, ωστόσο” και να τονίσει ότι: «Ο μόνος τρόπος που γίνεται έτσι είναι για να μην κοστίσει περισσότερα σε κάποιους».

Συνέντευξη-κείμενο: Μαρία Νικολάου- φωτο αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος