Σ. Μπάζας, αρχαιολόγος: Απαραίτητη η ενίσχυση των Εφορειών της Θράκης με προσωπικό

Απαραίτητη κρίνεται η ενίσχυση των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Θράκης καθώς λειτουργούν αποψιλωμένες. «Προσπαθούν να λειτουργήσουν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θράκης καλύπτοντας μια μεγάλη έκταση» δηλώνουν οι γνώστες και προσθέτουν: “χάρη στο φιλότιμο και την υπερ -προσπάθεια των ήδη εργαζομένων, προϊσταμένων και υπαλλήλων”. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο κο Σταύρο Μπάζα «Οι Εφορείες της Θράκης είναι η πονεμένη ιστορία των Εφορειών Πανελλαδικά στην Περιφέρεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι: «Πολύ λίγες οι περιφερειακές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα με αρκετό προσωπικό. Εδώ απλά στη Θράκη μαζί με κάποια άλλα νησιά, όπως: η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά και η Σάμος είναι το «κερασάκι στην τούρτα»».

Επισημαίνοντας τα σημαντικότερα κενά ο κος Μπαζας σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι στις 3 Εφορείες της Θράκης δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος μηχανικός, όπως δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός εργατοτεχνιτών: «1ένας Ροδόπη, 1ένας στην Ξάνθη, κανένας στον Έβρο. Ίδια η εικόνα σε όλες τις ειδικότητες και φυσικά στον αριθμό των αρχαιολόγων που υπηρετούν» είπε προσθέτοντας πως είναι πολύ βασικό προσωπικό οι εργατοτεχνίτες. «Δεν μπορείς να προχωρήσεις αν δεν έχεις χέρια να δουλέψουν. Είναι πολύ βασικό» ανέφερε.

Όπως τόνισε ο κος Μπάζας έργα συντήρησης- ανάδειξης μετά τους Ολυμπιακούς το 2004 «σήκωσαν χειρόφρενο» με την έννοια της απουσίας έργων συστηματικής έρευνας κι ανάπτυξης σε νέους χώρους. «Το αρχαιολογικό επιστημονικό κομμάτι έχει τελειώσει για την αρχαιολογική υπηρεσία» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ό,τι κινείται- κινείται με την αξιοποίηση των ΕΣΠΑ, αλλά αυτά έχουν μια αποσπασματικότητα και χαρακτηριστικό τη δαπάνη πολλών χρημάτων και όταν δεν υπάρχει προσωπικό για να συντηρηθεί στη συνέχεια το έργο, τότε η προσπάθεια ακυρώνεται, ο αρχαιολογικός χώρος μένει αφρόντιστος και μη επισκέψιμος» καταλήγοντας με τη σημείωση ότι πρόκειται για: «Σπατάλη πόρων και διαιώνιση του προβλήματος».
Info
Ο αρχαιολόγος Σταύρος Μπάζας, που εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων του Έβρου μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (27-7-2021)

Συνέντευξη-κείμενο: Μαρία Νικολάου φωτο: αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας- πηγή: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος