Σ. Μουσταφά: Ναρκωτικά, τζόγος, αλκοόλ και διαδίκτυο οι πιο συνηθισμένες εξαρτήσεις σε Ροδόπη και Ξάνθη

“Η καλύτερη εξάρτηση είναι η ζωή” δηλώνει η κα Σεμρά Μουσταφά, ψυχολόγος στο Κέντρο θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και αποκαλύπτει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (24-6-2022) ότι σε Ροδόπη και Ξάνθη καταγράφουν εξαρτήσεις συνήθως από: ναρκωτικά, τζόγο, αλκοόλ και διαδίκτυο με την εξάρτηση από απαγορευμένες ουσίες να ξεκινά από τα 12 και 13 έτη!Μόνο το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 2021 έως σήμερα κατέγραψε με τους συνεργάτες της 193 τέτοιες περιπτώσεις εξαρτημένων ατόμων.

«Το ΚΕΘΕΑ προσφέρει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης σε ενήλικες και ανήλικους με προβλήματα εξαρτήσεων, στα ίδια τα εξαρτημένα άτομα, αλλά και στις οικογένειές τους. Λειτουργεί από το 1983, υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και το χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι δωρεάν» δήλωσε και εξήγησε πως ο εξαρτημένος «έρχεται με τη δική του θέληση και με κύριο μέλημα να αντιμετωπίσει το θέμα της εξάρτησης, «στεγνά» χωρίς υποκατάστατα και χωρίς φάρμακα σε καμία φάση». Μιλώντας για τα είδη των εξαρτήσεων που καταγράφουν στέκεται στις εξαρτήσεις από: ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο,internet, διαδίκτυο.

Η κα Σεμρά Μουσταφά είναι υπεύθυνη αυτής της Μονάδας,  «Η επιλογή να συμπεριφέρομαι με εξαρτημένη συμπεριφορά δεν γίνεται τυχαία, γίνεται για κάποιους λόγους: «Επιλέγω αυτόν τον τρόπο ζωής, δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες της καθημερινότητας, δεν τα βρίσκω με τον εαυτό μου, συναισθηματικά είμαι ανώριμη , πέφτω σε αδιέξοδα».

Σημειώνεται δε μια αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στις υπηρεσίες του Κέντρου, που λειτουργούσε κανονικά και την περίοδο της Πανδημίας, διάστημα κατά το οποίο, όπως λέει, «ίσως να σημειώθηκε μια εναλλαγή στη μορφή της εξάρτησης», με την σημείωση ότι «υπήρχε προβληματισμός και δυσκολία από τους πολίτες, έφερε στην επιφάνεια τα ενδοοικογενειακά θέματα, ήταν περισσότερες ώρες μαζί τα μέλη των οικογενειών, έτσι κάποια προβλήματα, όπως οι εξαρτήσεις, έγιναν αντιληπτές».
Ειδικότερα, αναφερόμενη στα ζητήματα της Ροδόπης και της Ξάνθης σημείωσε τη χρήση ναρκωτικών, παράνομων ουσιών, την προβληματική χρήση διαδικτύου, κάτι που αφορά περισσότερο τις νεαρές ηλικίες, χωρίς,όμως, να αποκλείονται οι πιο μεγάλες, «προτείνουμε σωστή χρήση του διαδικτύου και φιλτραρισμένη μορφή με κάποια κριτήρια και όχι απόρριψη. Είναι ένα εργαλείο που μπήκε στη ζωή μας για τα καλά και θα το χρησιμοποιούμε» είπε χαρακτηριστικά.
Επειδή με το αλκοόλ , τον τζόγο, το internet προβλήματα που απαντώνται και στην περιοχή της Ροδόπης και της Ξάνθης «δεν παίζει κανείς», τοπικά σε κάθε πόλη λειτουργούν ομάδες συμβουλευτικής. «Μπορεί ένας άνθρωπος να ολοκληρώσει την θεραπεία του, την απεξάρτησή του, που διαρκεί τρία χρόνια. Τρείς κύκλοι, στα τρία χρόνια, υπάρχουν άνθρωποι που εγκαταλείπουν, και άλλοι που ολοκληρώνουν» εξήγησε και σε ερώτηση «εάν η απώλεια της εργασίας είναι καθοριστικός παράγοντας;» σημείωσε «Η εργασία δεν ήταν η μοναδική αιτία, συνέβαλε σε αυτή την επιλογή της εξάρτησης η απώλεια της εργασίας, όπως και η απώλεια ανθρώπων, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα. Είναι ένας συνδυασμός θεμάτων, που μπορεί να οδηγήσουν κάποιους στις εξαρτήσεις».
Μιλώντας δε για την προσέλευση των ίδιων των εξαρτημένων σημείωσε «Δεν έρχονται κατευθείαν οι ίδιοι, έρχονται αφού έχουν σπαταλήσει αρκετό χρόνο τόσο οι ίδιοι, όσο και οι δικοί τους άνθρωποι. Είναι πολύ βασικό να ζητάμε βοήθεια από την αρχή, τουλάχιστον σαν οικογένεια.»
Όσον αφορά στο μέσο όρο των εξαρτημένων σημείωσε ότι «Πέφτει ο μ.ο. έναρξης και χρήσης στα 13-12 ετη, χωρίς η περιφέρεια αν.Μ.Θ. αποτελεί εξαίρεση από αυτόν τον «κανόνα» που αφορά στη χώρα μας». Διαβεβαίωσε ότι στο Κέντρο «Λειτουργούμε με Εχεμύθεια και ασφάλεια» και αποκάλυψε ότι από τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν δεχθεί 193 άτομα, «οι 75 είναι μέλη οικογένειας και οι 58 είναι εξαρτημένοι» σημειώνοντας «Συνήθως έρχεται πρώτα η οικογένεια και μετά οι ίδιοι». Τέλος, κατέληξε με το σύνθημα της σημερινής ημέρας το: «Πάμε μαζί!» Σύνθημα, που όπως είπε “δίνει έμφαση στη σχέση, στην αλλαγή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος