Σ. Κουρούδης: Πολύ καλές οι τιμές βάμβακος για φέτος

Μια πολύ καλή χρονιά προοιωνίζεται η φετινή για τον “λευκό χρυσό” της Ελλάδας, που είναι το βαμβάκι με την πολύ καλή ίνα, που αναζητούν οι αγορές. Η εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε με τα ξηρικά βαμβάκια και ακολουθούν τα ποτιστικά, τα οποία και θα αποτυπώσουν την ποιότητα της φετινής παραγωγής

Σ. Κουρούδης: Πολύ καλές οι τιμές βάμβακος για φέτοςΜιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης, αν και στις αρχές του Οκτώβρη θα ανακοινώσει τιμές, προέβλεψε πως η αύξηση στην τιμή του βαμβακιού μπορεί να φτάσει και το 50% της περσινής, η οποία ήταν πολύ χαμηλή και δεν αντιπροσώπευε τον μέσο όρο.
«Αυτό που μπορώ να πω προς το παρόν είναι πως οι φετινές τιμές του βαμβακιού θα κάνουν πολλούς βαμβακοπαραγωγούς να χαμογελάσουν», τόνισε ο κ. Κουρούδης.
Στην ανοδική τιμή του βαμβακιού μπορεί να δώσει και άλλη αύξηση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καράβια να μεταφέρουν το βαμβάκι και οι χώρες που αγοράζουν το Ελληνικό Βαμβάκι όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, μάλλον θα ενισχύσουν κατά πολύ τις αγορές τους από την Ελλάδα και αυτό αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές ακόμα παραπάνω.

Ο κ. Κουρούδης ανέφερε αποκλειστικά στην ΕΡΤ Κομοτηνής την καινοτομία που έχει εισαγάγει η επιχείρησή του για φέτος, θέλοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερο εισόδημα για τους βαμβακοπαραγωγούς και για να αυξήσεις τον αριθμό των παραγωγών που θα παραδώσουν το προϊόν τους στα θρακικά εκκοκκιστήρια.

Πρόκειται για την τιμή ημέρας cotton+, βάσει της οποίας θα πληρώνονται οι παραγωγοί, η οποία θα ανακοινώνεται καθημερινά στις 08:00 από το site της επιχείρησης-thrakika.gr- («Ημερήσια τιμή συσπόρου») καθώς και όλα τα σημεία παράδοσης (εκκοκκιστήρια, χώροι συγκέντρωσης).

Με αυτόν τον τρόπο, ο παραγωγός μπορεί να εκμεταλλευτεί τυχόν άνοδο των τιμών και να αποφασίσει μόνος του την τιμή που θα πουλήσει την φετινή παραγωγή του. Εναλλακτικά, πέρα από την τιμή ημέρας, θα υπάρχει και η τιμή της σεζόν, η οποία θα είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκομιδής, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ενδεχομένως να αναπροσαρμοστεί προς τα επάνω εάν το επιτρέψουν οι χρηματιστηριακές τιμές. Η τιμή αυτή αφορά παράδοση σε κέντρο συγκέντρωσης.

Η τιμή της σεζόν για την φετινή χρονιά στη Ροδόπη είναι 60 λεπτά/κιλό για παράδοση σε κέντρο συγκέντρωσης. Κατά την παράδοση, ο παραγωγός πρέπει να επιλέξει εάν επιθυμεί να πληρωθεί με βάση την τιμή της σεζόν ή την τιμή της ημέρας.

Εάν ο παραγωγός επιλέξει να πληρωθεί με βάση την τιμή ημέρας, δεν είναι απαραίτητο να «κλείσει» την τιμή την ημέρα της παράδοσης, αλλά μπορεί να αφήσει τις ποσότητες που παρέδωσε «ανοιχτές» και να επιλέξει κάποια μελλοντική τιμή ημέρας. Η τιμή μπορεί να μείνει «ανοιχτή» μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου 2021.

Παρ’ όλα αυτά σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κατώτατη/εγγυημένη τιμή και ο παραγωγός μπορεί να πληρωθεί τιμή χαμηλότερη της τιμής σεζόν. Στην περίπτωση της ανοιχτής τιμής, ο παραγωγός λαμβάνει μια προκαταβολή (40 λεπτά/κιλό) και το υπόλοιπο ποσό σε δεύτερο χρόνο. Οι εντολές για κλείσιμο της τιμής των «ανοιχτών» ποσοτήτων πρέπει να δίνονται μέχρι τις 16:00 κάθε μέρα.

Για τους παραγωγούς του Cotton+ ισχύει ότι και τις προηγούμενες χρονιές, δηλαδή έχουν εξασφαλισμένη την τιμή της σεζόν και μπορούν να «κλείσουν» την τιμή από τη στιγμή της παράδοσης μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου.

Παράδειγμα
Για κοινό βαμβάκι – εκτός Cotton+.
Η τιμή ημέρας είναι 62 λεπτά/κιλό.
1. Ο παραγωγός επιλέγει να πληρωθεί την τιμή της σεζόν (60 λεπτά/κιλό για την Ροδόπη) και σε αυτήν την περίπτωση εξοφλείται το σύνολο του ποσού με την παράδοση.
2. Ο παραγωγός επιλέγει να πληρωθεί με βάση την τιμή ημέρας
Πληρώνεται σήμερα 62 λεπτά/κιλό (οριστική τιμή).
3. Αφήνει «ανοιχτή» την τιμή και μπορεί να την κλείσει μέχρι 29 Οκτωβρίου, με το ρίσκο η τιμή να πέσει, ακόμα και κάτω από τα 60 λεπτά. Το εκκοκκιστήριο δεν εγγυάται ελάχιστη τιμή σε αυτήν την περίπτωση.

Αν μετά από λίγες μέρες η τιμή πάει στα 64 λεπτά/κιλό, επιλέγει να «κλείσει» τις ποσότητες που παρέδωσε με 64 λεπτά/κιλό (οριστική τιμή), με την εξόφληση να γίνεται τον Ιανουάριο του 2022

Αν μετά από λίγες μέρες η τιμή πέσει κάτω από 60 λεπτά/κιλό, ο παραγωγός θα πληρωθεί τιμή χαμηλότερη των 60 λεπτών/κιλό. Αν ο παραγωγός δεν έχει κλείσει την τιμή μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου, η τιμή που θα πληρωθεί θα είναι η τιμή ημέρας της 29ης Οκτωβρίου.

Σοβαρές παράμετροι από τις οποίες επίσης ανεβαίνει η τιμή του βαμβακιού, είναι η υγρασία του, οι ξένες ύλες και γενικά οι καλλιεργητικές φροντίδες του παραγωγού, που η ποιότητα αναδεικνύει και το εισπράττει πια στην τιμή ο παραγωγός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος