Ροδόπη:Στο Βουνό των Θεών 26 μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής

Array

Στον Όλυμπο, στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί θα βρεθούν στις 27 Οκτωβρίου 26 Κομοτηναίοι μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής. Πρόκειται για έναν αγαπημένο προορισμό για τον 2ο στην πανελλήνια κατάταξη των Ορειβατικών Συλλόγων Σύλλογο της Θράκης, καθώς κάθε χρονιά επιλέγουν να ακολουθήσουν κάποια του διαδρομή για να πατήσουν την κορυφή του. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για τον Όλυμπο και για τις άλλες αναβάσεις. Υπάρχει μια ανανέωση στο Σύλλογο, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία ορειβάτες έρχονται στο Σύλλογο μας κι ακολουθούν το πρόγραμμα μας» δηλώνει ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, Γιώργος Πετροσιάν.

Κάθε διαδρομή κρύβει τη δική της δυσκολία

Σύμφωνα με τον έμπειρο ορειβάτη θα ακολουθήσουν την κλασσική ανάβαση, μια ανάβαση διάρκειας 14 ωρών και θα βρεθούν στα 2.917 μέτρα, στην κορυφή του. Θεωρείται η ευκολότερη πλευρά, ωστόσο, κάθε διαδρομή κρύβει τη δική της δυσκολία. «Αν ήταν κάποιο άλλο βουνό, χωρίς το μύθο του, δεν θα είχε τέτοια επισκεψιμότητα» δηλώνει ο κ. Πετροσιάν και σημειώνει πως οι άλλες κορυφές σε Βουλγαρία και Τουρκία, είναι απλά κορυφές των 2.900-3.000 μέτρων, χωρίς κάποιο μυθολογικό πλαίσιο, χωρίς «μυστικά» που περιμένουν τους ορειβάτες να τα αποκαλύψουν.


Η ορειβασία είναι μοναχικό σπορ

Όσον αφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε «επαφή» με το βουνό; Ο κύριος Πετροσιάν είναι αποκαλυπτικός. «Για να επιστρέφουμε σώοι και αβλαβείς, θα πρέπει πάντα να σεβόμαστε το βουνό. Όπως επίσης θα πρέπει να κινούμαστε πάντα με παρέα, τριών, τεσσάρων, πέντε τουλάχιστον ατόμων, να είμαστε με μια αγαπημένη ομάδα. Να μην απομακρυνόμαστε από αυτή. Είναι δύσκολο να σε προσεγγίσει η βοήθεια σε ένα τέτοιο υψόμετρο, αν συμβεί κάτι. Ένα τσιρότο, ένας επίδεσμος, ένα ντεπόν προσφέρει ανακούφιση, τα έχουμε μαζί μας και είμαστε προσεχτικοί.» δηλώνει και σπεύδει να προσθέσει «Είναι ένα μοναχικό σπορ η ορειβασία, είσαι εσύ, το σακίδιο σου και η υγεία σου. Μέχρι και το τελευταίο πάτημα θα πρέπει να είναι προσεχτικό.»
Φώτο:Γιώργος Πετροσιάν Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος