Ροδόπη – Ξάνθη: Υψηλό το κόστος για άδειες και μετακινήσεις για τους μικροπωλητές των λαϊκων αγορών

Την ανάγκη στήριξης τους τονίζουν οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών σε Ροδόπη και Ξάνθη. Όπως αναφέρουν, λόγω της περιορισμένης κίνησης και της μικρής κατανάλωσης που σημειώνεται τον τελευταίο χρόνο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της άδειας από την μια και στα έξοδα των μετακινήσεων από την άλλη. Έξοδα που γίνονται μεγαλύτερα όταν προστίθενται λογαριασμοί ασφαλιστικών εισφορών και συντήρησης των νοικοκυριών τους.

Μιλώντας στο www.ertnews.gr επισημαίνουν ότι είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν σε τρεις από τις επτά συνολικά εβδομαδιαίες αγορές που πραγματοποιούνται στις ΠΕ για να περιορίσουν τα έξοδά τους. «Μικρή συμμετοχή του κόσμου, περιορισμένη κίνηση, μετρημένες και οι πωλήσεις».
«Γεννημένοι στους πάγκους των λαϊκών», όπως λένε, γνωρίζοντας καλά τη δουλειά, τις αντοχές που πρέπει να επιδεικνύουν και τις «παγίδες» που κρύβουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες κι αναδουλειά δεν πτοούνται και συνεχίζουν την προσπάθεια, απλώνοντας το εμπόρευμά τους νωρίς το πρωί και σηκώνοντας το το μεσημέρι. «Στο μυαλό μας ήδη υπολογίζουμε έσοδα κι έξοδα» .
Κι όσον αφορά στην προμήθεια του εμπορεύματος τους; Τα χρόνια της κρίσης, δώδεκα στη σειρά, ήταν τα καταστήματα στην συμπρωτεύουσας που «έκλειναν ένα μετά το άλλο και έβγαζαν σε πώληση με τιμές ευκαιρίας το εμπόρευμά τους», όπως λένε, τώρα με το σταγονόμετρο οι αγορές γιατί οι προμηθευτές «ζητούν τα χρήματα στο χέρι. Αν δεν έχεις να πληρώσεις, δεν αγοράζεις».
Μάλιστα επαναφέρουν το αίτημα τους για ελεύθερη συμμετοχή και στις μεγάλες λαϊκές των γειτονικών ΠΕ με την καταβολή, όπως λένε, μειωμένου κόστους σημειώνοντας πως στον χώρο αυτό οι περισσότεροι βρέθηκαν προσωρινά, αλλά το προσωρινά έγινε μόνιμα. «Μείναμε εμείς, μένουν και τα παιδιά μας και συνεχίζουμε, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερες λαϊκές» λένε προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες της τελευταίας 15ετίας προκάλεσε την πληθυσμιακή τους συρρίκνωση. «Πριν είκοσι χρόνια ήμασταν περισσότεροι, τώρα έχουμε μείνει οι μισοί» λένε προσθέτοντας ότι οι συνάδελφοί τους είτε έφυγαν από το χώρο αλλάζοντας επάγγελμα είτε έφυγαν από τη χώρα δουλεύοντας στο εξωτερικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος