Ροδόπη- Ξάνθη: Την καταβολή χαμηλότερων εισφορών στον e-ΕΦΚΑ ζητούν πλανόδιοι και μικροπωλητές λαϊκών αγορών

«Ειδικό κανονισμό ασφάλισης», ζητούν οι πλανόδιοι μικροπωλητές και όσοι διαθέτουν πάγκους στις λαϊκές αγορές σε Ροδόπη και Ξάνθη, που θα τους επιτρέπει να «καταβάλουν μικρότερες εισφορές».

«Πιο ειδικό», όπως χαρακτηριστικά λένε, «από αυτόν που ισχύει τώρα», όπου συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία με μια σειρά άλλα επαγγέλματα, όπως: αποκλειστικές νοσοκόμες, φορτοεκφορτωτές, ξεναγοί, σμυριδωρύκτες, ρητινοσυλλέκτες, εκδοροσφαγείς, δασεργάτες, καπνομεσίτες, πωλητές λαχείων, νεκροπομποί, λογοτέχνες – καλλιτέχνες κ.ά.

Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας που υπάγονταν μέχρι τη σύσταση του e-ΕΦΚΑ στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του πρώην ΕΤΑΑ, του πρώην ΤΑΝΠΥ, του πρώην ΝΑΤ, του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και οι ανειδίκευτοι εργάτες, μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών που υπάγονταν στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ .

«Ασφαλίζονται», όπως λένε, «στον e-ΕΦΚΑ καταβάλλοντας εισφορές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», ωστόσο, όπως σημειώνουν, λόγω της μειωμένης κίνησης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Μιλώντας στο www.ertnews.gr, μικροπωλητές που συμμετέχουν σε λαϊκές αγορές της Ροδόπης και της Ξάνθης, τόνισαν ότι υπάρχουν περίοδοι που αδυνατούν να καταβάλλουν τα διακόσια (200) ευρώ το μήνα που είναι υποχρεωμένοι. «Δεν μπορούμε να καταβάλουμε το ίδιο ποσό με έναν έμπορο που έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, εμείς είμαστε στο έλεος κάθε φορά του καιρού» δήλωσε στο www.ertnews.gr, ο κος Μιχάλης Δήμου μιλώντας την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην εβδομαδιαία λαϊκή αγορά του Πόρτο Λάγους.

Όπως είπε την περίοδο της πανδημίας καθοριστική στο να μπορέσουν να πληρώσουν όλοι οι συνάδελφοί του τις ασφαλιστικές του εισφορές στάθηκε η βοήθεια – οικονομική στήριξη που δόθηκε από το κράτος. Ενδεικτική αυτής της δυσκολίας, όπως σημείωσε, είναι «η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας πίσω από τους πάγκους» εξηγώντας ότι πολλοί συνάδελφοί του εγκατέλειψαν το χώρο τους.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει την ανάγκη να δοθούν δάνεια, «μικρά ποσά με χαμηλό επιτόκιο” για να ανταποκριθούν σε επιπλέον προβλήματα που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση και ο εισαγόμενος πληθωρισμός, μαζί με την αισχροκέρδεια των επιτηδείων καταλήγοντας με τη σημείωση «είμαστε στο πεζοδρόμιο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος