Ροδόπη – Ξάνθη: Η παραδοσιακή αλιεία «ζωντανεύει» τόπους και στηρίζει οικογένειες

Πέντε περιοχές σε Ξάνθη και Ροδόπη: Άβδηρα, Πόρτο Λάγος, Φανάρι, Ίμερος και Μαρώνεια εξακολουθούν ακόμη να παίρνουν «ζωή» από τη θάλασσα στηρίζοντας οικογένειες και τόπους.

Νέοι σε ηλικία αλιείς στο πλευρό των πιο έμπειρων, μυούνται στα μυστικά και στις τεχνικές ενός δύσκολου επαγγέλματος. Στη μέση της θάλασσας και στην καρδιά του χειμώνα, με τις εξόδους μετρημένες, κάνουν το δικό τους απολογισμό, άλλοτε βρισκόμενοι στα ανοιχτά του Θρακικού Πελάγους και άλλοτε έχοντας “δέσει” στα λιμάνια τους.

Μιλώντας σήμερα 26-1- 2023 στο www.ertnews.gr ασχολούμενοι με το χώρο, στέκονται στη συρρίκνωση του αριθμού των αλιέων -λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενες εποχές- στο αυξημένο κόστος κίνησης των καϊκιών τους και στο περιορισμένο κέρδος τους.

«Τα ψάρια από τους αλιείς πωλούνται φθηνά και από τους καταναλωτές αγοράζονται ακριβά» αναφέρουν σχολιάζοντας το «κόστος » των μεσαζόντων. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η αυξημένη τιμή των καυσίμων δυσχεραίνει κι άλλο ένα, εκ των πραγμάτων δύσκολο, επάγγελμα.

Παρά τα προβλήματά τους νέοι που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές, δίνουν τη δική τους συνέχεια, ζητώντας στήριξη και κίνητρα από την πολιτεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος