Ροδόπη – Ξάνθη: Αλλαγή πλεύσης στον χώρο των επιχειρήσεων και της εργασίας

Η «βιομηχανία» των café ανθεί σε Κομοτηνή και Ξάνθη… Τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο μόνος χώρος που “βλέπει” τον αριθμό των καταστημάτων που λειτουργούν να αυξάνουν. Μπορεί οι δυσκολίες της πανδημίας να μην έχουν αφήσει ανέπαφο κι αυτό το χώρο, ωστόσο, η μια μετά την άλλη συνεχίζουν να ανοίγουν καινούργιες επιχειρήσεις σε αυτό τον κλάδο.

«Πρόκειται κυρίως για οικογενειακές επιχειρήσεις, που αν πάνε καλά και συνεχίσουν να λειτουργούν προσλαμβάνουν και ένα- δύο- τρία άτομα ακόμη» δηλώνουν επαγγελματίες του χώρου και σημειώνουν, ότι ώθηση έδωσε και η δυνατότητα να παραδίδουν τις παραγγελίες, που δέχονται είτε κατ οίκον, είτε στους εργασιακούς χώρους των πελατών τους.

«Είναι η μόνη «βιομηχανία» που «ανθεί» στην περιοχή μας» δήλωσε «σκωπτικά» στο www.ertnews.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ο κος Άγγελος Μπεμπεκίδης. Στάθηκε δε στις απολαβές των εργαζομένων σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις σημειώνοντας, πως είναι χαμηλές και επεσήμανε ότι «είναι, τις περισσότερες φορές, με εξαίρεση δύο τρεις δυναμικές μονάδες της περιοχής που ακόμη απορροφούν εργαζομένους, η μοναδική δυνατότητα εργασίας που έχουν, έστω με μειωμένο ωράριο».
Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο κος Στέλιος Μωραϊτης, σημείωσε ότι “τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έφυγαν πολλοί νέοι από την περιοχή αναζητώντας αλλού εργασία, εντός ή εκτός συνόρων”. Πρόσθεσε δε ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες που προσφέρουν οι κατά κύριο λόγο οικογενειακές επιχειρήσεις της περιοχής για απορρόφηση των νέων που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και θέλουν να συνεχίσουν να παραμένουν στον τόπο τους, εργαζόμενοι σε αυτόν.
Ίδια η εικόνα και στην Κομοτηνή. «Τον «μαρασμό» της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής ακολούθησε η «Βιομηχανία» των café, λόγω και της παρουσίας της φοιτητικής κοινότητας του ΔΠΘ», δήλωσε www.ertnews.gr ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου της Κομοτηνής, ο κος Γιώργος Χατζηαθανασίου επισημαίνοντας την έλλειψη εργασιακού διεξόδου για τους νέους και τις νέες της Ροδόπης, με εξαίρεση μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως λέει, κάποιων μονάδων που λειτουργούν στη Ροδόπη.

Όπως τονίζουν φορείς κι εκπρόσωποι του επαγγελματικού, εμπορικού, βιοτεχνικού κόσμου των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, αλλά και εκπρόσωποι εργαζομένων “θα πρέπει τάχιστα να υλοποιηθούν οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης» προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Χωρίς νέους και νέες δεν μπορούν να λειτουργήσουν Βιοτεχνίες και Επιχειρήσεις, ούτε οι ίδιοι, όμως, μπορούν να συνεχίσουν να παραμένουν στην περιοχή εργαζόμενοι εισπράττοντας 500 και 600 ευρώ μηνιαίως» καταλήγει ο κος Μωραϊτης αποτυπώνοντας το «αδιέξοδο», που έχει δημιουργηθεί.
Τέλος, όπως σημειώνουν στο www.ertnews.gr οι ίδιοι οι δραστηριοποιούμενοι επαγγελματίες στον χώρο της αναψυχής οι επιχειρήσεις τους στηρίζονται, κυρίως, στην παρουσία των φοιτητών του Δ.Π.Θ., με τη λειτουργία τους να δυσκολεύει, όταν εκείνοι αποχωρούν- το διάστημα των διακοπών- και ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, λόγω της ακρίβειας και της αύξησης του πληθωρισμού.

φωτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος