Ροδόπη: Βιώσιμες λύσεις για το αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου

Στην εκπόνηση αναγκαίων μελετών για την πρόταση βιώσιμων λύσεων στα χρόνια προβλήματα λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου προχωρά η ΠΑΜΘ- ΠΕ Ροδόπης, σε εφαρμογή προγραμματικής σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, που υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Τσαλικίδη και την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου.

“Με την παροχή στήριξης προς το Λιμενικό Ταμείο- στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το αλιευτικό καταφύγιο του Ιμέρου- και την επιμέλεια κατάρτισης των μελετών σε στάδιο οριστικής μελέτης (κυματική μελετή, ακτομηχανική μελέτη, μελέτη λιμενικών έργων) η ΠΕ Ροδόπης επιδιώκει να συνδράμει πρακτικά για την επίλυση ενός σημαντικού και διαχρονικού προβλήματος της περιοχής” αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΕ Ροδόπης.

Ροδόπη: Βιώσιμες λύσεις για το αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου“Στο αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της πρόσχωσης από άμμο και φύκια τόσο εντός της λιμενολεκάνης όσο και της εισόδου του”, τονίζεται στην ίδιο ανακοίνωση με την εξήγηση ότι “αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η διέλευση των αλιευτικών σκαφών, τόσο των ερασιτεχνών όσο και των επαγγελματιών ψαράδων και η πρόσδεση τους εντός της λιμενολεκάνης”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: “Η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει μόνιμη. Γι’ αυτό οι ψαράδες φροντίζουν να μεταφέρουν τα σκάφη τους στο κοντινότερο αλιευτικό καταφύγιο, αυτό του Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, συνωστίζοντας τα σκάφη τους το ένα δίπλα στο άλλο, αφού εκεί δένουν και τράτες που έχουν δεσμεύσει ένα μέρος για δική τους εξυπηρέτηση. Η αναγκαστική ‘μετακόμιση’ συνεπάγεται για τους ψαράδες του Ιμέρου πέραν της μεγάλης ταλαιπωρίας και πρόσθετη οικονομική τους επιβάρυνση δεδομένου ότι αλιευτικά τους εργαλεία βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή, ευρύτερα του αλιευτικού καταφυγίου και για να τα χρησιμοποιήσουν πρέπει να διανύουν πολλά μίλια καθημερινά”.

Όπως σημειώνεται: “Η αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσχωσης θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου, στην ενίσχυση της δραστηριότητας τωναλιέων και στην τόνωση της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής”.

«Μέλημα μας είναι να βοηθήσουμε ώστε να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί στο μέλλον, ένα ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο στον Ίμερο και κυρίως να διασφαλιστεί το εισοδημάτων αλιέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Και η ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας Ροδόπης καταλήγει με τη σημείωση ότι: “Σε επόμενο στάδιο, έπειτα και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, πρόκειται να επιδιωχθεί η συνεργασία αναφορικά με το θέμα της εκπόνησης των μελετών με το Εργαστήριο Παράκτιων & Λιμενικών Έργων του Τομέα Υδραυλικών Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, για την ενασχόληση του πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα της περιοχής, ως πεδίου μελέτης και έρευνας, τόσο του διδακτικού προσωπικού όσο και των φοιτητών του”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος