Ζουν μια «ανάσα» από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κάτοικοι τριών οικισμών, που βλέπουν τον χρόνο να κυλά και τις εποχές να εναλλάσσονται πιο κοντά στη Βουλγαρία και πιο μακριά από την πρωτεύουσα της Ροδόπης, την Κομοτηνή .
«Το έχουμε συνηθίσει οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας εδώ γεννήθηκαν, έτσι μάθαμε κι εμείς κοντά τους» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου της Οργάνης ο κος Αχμέτ Αρναούτ και σημείωσε ότι ιδιαίτερα τους χειμώνες τα προβλήματα δεν λείπουν.
Εκατόν δέκα οικογένειες αριθμεί η Άνω Βυρσίνη,250 πριν είκοσι χρόνια. Απέχει 700 μέτρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 130 οικογένειες ζουν στη Μυρτίσκη, σε απόσταση ενός μόλις χιλιομέτρου από τη Βουλγαρία. Ογδόντα οικογένειες στην Κυμή, το πιο κοντινό από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ελληνικό χωριό, μόλις εκατό μέτρα.
Χειμώνας βαρύς στα ορεινά της Ροδόπης, που «μαλακώνει» κάπως όταν χιονίζει. Γι αυτό και η προμήθεια της ξυλείας για θέρμανση έχει ήδη γίνει σε συνεργασία με το Δασαρχείο. «Τρεις και τέσσερις τόνους ξύλα απαραιτήτως για να βγει ο χειμώνας» δηλώνουν οι κάτοικοι σπεύδοντας να σημειώσουν ότι οι ίδιοι είναι οι προστάτες του δασικού πλούτου. «Το δάσος είναι η ψυχή μας» δηλώνουν χαρακτηριστικά και τοποθετούν προμήθειες και τρόφιμα στις αποθήκες τους. «Ό,τι παράγουμε και τρώγεται και ό,τι αγοράζουμε σε διπλές και τριπλές δόσεις γιατί με τον χειμώνα στα ορεινά ποτέ και κανείς δεν ξέρει εάν και για πόσο θα μείνει αποκλεισμένος» δηλώνουν περιμένοντας ο Δεκέμβριος να τους χαρίσει τις πρώτες λευκές εικόνες.
φώτο: αρχείο ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος