Ροδόπη: Το υψηλό κόστος των αγροεφοδίων αλλάζει είδη καλλιεργειών και τρόπους παραγωγής

Αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος καλλιέργειας βρίσκονται οι αγρότες της Ροδόπης από την αρχή της φετινής παραγωγικής χρονιάς με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν αναπροσαρμόσει την τακτική τους και να έχουν αναθεωρήσει σε ό,τι σχετίζεται με είδη καλλιεργειών και μεθόδους καλλιέργειας.

«Σε μεγάλο βαθμό οι τιμές των αγροεφοδίων αυξήθηκαν αρκετά» παραδέχονται οι προμηθευτές τους και μιλώντας στο ertnews.gr στέκονται στην τιμή του λιπάσματος από 13 και 16 ευρώ το 25 κιλο που πωλούνταν πέρσι φέτος πωλείται 30 και 35 ευρώ. Επίσης, στην αύξηση κατά 150% της τιμής πώλησης των ζιζανιοκτόνων για την καταπολέμηση των χόρτων. Όσον αφορά στις αιτίες που επικαλούνται οι δικοί τους προμηθευτές; «Η τιμή αύξησης του Φυσικού Αερίου» λένε και στέκονται επίσης στις πρώτες ύλες που επίσης καταγράφουν αύξηση.
Ροδόπη: Το υψηλό κόστος των αγροεφοδίων αλλάζει είδη καλλιεργειών και τρόπους παραγωγής«Αναγκάστηκαν κάποιοι από τους αγρότες να κάνουν αλλαγή καλλιέργειας, αντί για παράδειγμα να φυτεύσουν βαμβάκι, έσπειραν ηλίανθο» δηλώνουν γεωπόνοι της Ροδόπης και στέκονται στην μειωμένη επίσης στρεμματική καλλιέργεια του καπνού που σε έναν βαθμό οφείλεται και στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ροδόπη: Το υψηλό κόστος των αγροεφοδίων αλλάζει είδη καλλιεργειών και τρόπους παραγωγής«Πολλοί από τους αγρότες της Ροδόπης », όπως παρατηρούν οι προμηθευτές των αγρο-εφοδίων, «μειώνουν το κόστος της καλλιεργητικής φροντίδας κατά 50%» . Για παράδειγμα αν έριχναν 25 κιλά λίπασμα στο στρέμμα, φέτος ρίχνουν 12 κιλά. Τακτική που θα έχει συνέπειες στην παραγόμενη ποσότητα. «Λιγότερη παραγωγή, άρα και αύξηση της τιμής του προϊόντος» λένε και προβλέπουν συνέπειες και στον καταναλωτή.

Ροδόπη: Το υψηλό κόστος των αγροεφοδίων αλλάζει είδη καλλιεργειών και τρόπους παραγωγήςΌσον αφορά στο μέλλον του Πρωτογενή Τομέα της Ροδόπης; «Για ένα δύο χρόνια δεν θα υπάρχει εγκατάλειψη της υπαίθρου. Θα βλέπουν ποια καλλιέργεια τους συμφέρει: καλύτερη τιμή, λιγότερα έξοδα καλλιέργειας και αναλόγως θα αποφασίζουν » λένε οι έμπειροι γεωπόνοι της περιοχής και σημειώνουν «τα χωράφια σε σχέση με την λίπανση για δύο (2) χρόνια θα είναι καλά».

Τέλος, προτρέπουν: Να ακολουθούν τις δοσολογίες στη χρήση των φαρμάκων και των λιπασμάτων. «Να ακολουθούν τις εγκεκριμένες ποσότητες, οι υπερ-δοσολογίες πια είναι κοστοβόρες, άρα με φειδώ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος