Ροδόπη: Το “ταξίδι” του Μικρού Διάκοσμου ολοκληρώνεται με Βυζαντινό τροπάρι και Δημοτικό Τραγούδι

Το Σάββατο 21 Αυγούστου στις εννέα το βράδυ ο Μικρός Διάκοσμος ολοκληρώνει το καλοκαιρινό του «ταξίδι» με Βυζαντινό τροπάρι και Δημοτικό Τραγούδι. Κάθε χρόνο εδώ και δώδεκα χρόνια στο Μικρό Διάκοσμο συγκεντρώνονται πολλές διαφορετικές «μαρτυρίες» ανθρώπων από όλη την περιοχή της Θράκης. Έτσι, με όλο αυτό τον πλούτο που έχει κατατεθεί, με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκε μια μικρή τράπεζα μνήμης…

Προηγήθηκε η κατάθεση 15 διαφορετικών ιστοριών από ανθρώπους της περιοχής, καθώς, όπως λένε οι εμπνευστές της βραδιάς, «ο προφορικός λόγος του αγρότη στα δικά μας αυτιά και μάτια είναι ισάξιος με αυτόν ενός Πανεπιστημιακού, γιατί είναι οι επιρροές του πιο πλούσιες. Όταν κλαδεύει το αμπέλι ζει τις εποχές, ζει τις εναλλαγές, ζει με την αίσθηση περισσότερο και είναι πιο πλούσιες οντότητες και ας τους λένε αγράμματους. Αγράμματοι μπορεί να είναι, αλλά είναι μορφωμένοι γιατί έχουν διαβάσει το μνημείο της Φύσης».

Καινούργιες και παλιές ιστορίες, μουσική, ποίηση κι εργαστήρι ψηφιδωτού από έναν σπουδαίο δημιουργό τον Αθανάσιο Κανέλλη. Μια συναισθηματική γεωγραφία ανθρώπων που ολοκληρώνεται για φέτος με μια… «Τριλογία» από τους: Αθανάσιο Σαλαμάνη, Δον Σάντσο Βουλτσίδη και Βαγγέλη Δωρόπουλο. Ο εξαιρετικός ιεροψάλτης σε μια «μελισματική» διάλεξη, ο Δον Σάντσο με 12 τραγούδια και η γκάιντα του Βαγγέλη Δωρόπουλου σε μια διονυσιακή αποθέωση…

«Κάθε άνθρωπος είναι δικός μας αρκεί να έχει καρδιά, γνώση και συναίσθημα»,  είπε ο ιδρυτής του Θρακικού θεάτρου Σκιών αιτιολογώντας την μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά του Μικρού Διάκοσμου. «Πρέπει να είσαι ανοιχτός και κλειστός ταυτόχρονα, όπως έλεγε ο Αισχύλος. ο Αισχύλος έλεγε: «Δεχόμαστε το ξένο, αλλά το εξετάζουμε» δεν είχε άδικο. Είναι καλό να προ φυλάσσεις την κοινότητα από κάθε τι. Η προ νόηση είναι η σωστή νόηση».
Για να καταλήξει με μια αναφορά σε έναν άλλο σπουδαίο ντόπιο δημιουργό: «Ο άνθρωπος έχει φτάσει στην κορυφή της τέχνης του με τον ιδρώτα και πάντα στην σκαλωσιά, όχι από τα γραφεία», ανέφερε για τον Αθανάσιο Κανέλλη, με αφορμή δική του έκθεση ψηφιδωτού στο χώρο του Μικρού Διάκοσμου καθ’ όλη την διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων του καλοκαιριού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος