Ροδόπη: Το πείραμα της ροδο – καλλιέργειας πίκρανε τους τολμηρούς παραγωγούς

Εργατικά χέρια με το σταγονόμετρο για τους ροδο-καλλιεργητές της Ροδόπης. Αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, πρόθυμων ντόπιων νέων δηλαδή να εργαστούν στη συγκομιδή των ροδιών.

Και όταν τους βρίσκουν, τότε θα πρέπει να καταβάλλουν υψηλά μεροκάματα, χρήματα τα οποία δεν διαθέτουν αυτή την περίοδο οι μικροί δένδρο-καλλιεργητές.

Ροδόπη: Το πείραμα της ροδο – καλλιέργειας πίκρανε τους τολμηρούς παραγωγούςΌπως αναφέρουν www.ertnews.gr είναι αναγκασμένοι κάνουν τη συγκομιδή του προϊόντος τους μόνοι τους, με καθυστέρηση χρονική, στηριζόμενοι σε συγγενείς και φίλους. Πρόβλημα, εξίσου μεγάλο, αποτελεί και η έλλειψη ζήτησης, Καταφέρνουν να διαθέσουν την παραγωγή τους μόνο όσοι μεταποιούν ή πωλούν πόρτα πόρτα, οικισμό, οικισμό. Λόγω όμως της αύξησης των καυσίμων και αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το δυσβάσταχτο καλλιεργητικό κόστος.

Τρανή απόδειξη των δυσκολιών τους και της μη απόδοσης του αναμενόμενου οφέλους είναι η στασιμότητα, που σημειώνεται στην συγκεκριμένη ενασχόληση. Επτακόσια (700) στρέμματα με ροδο-καλλιέργειες στο ξεκίνημα πριν δέκα πέντε (15) χρόνια 700 και σήμερα. «Είναι πολλοί έτοιμοι να εκριζώσουν» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο κος Γιώργος Τζουγκρανάς ροδο-παραγωγός από τα Παγούρια της Ροδόπης.

«Πρακτικά η ενασχόληση με αυτή την καλλιέργεια απέτυχε» ανέφερε κι εξήγησε ότι παρά τις προσπάθειες βρίσκεται ο παραγωγός να εξαρτάται από τις διαθέσεις των εμπόρων. «Δεν υπάρχει ζήτηση» σημειώνει ξανά με προβληματισμό και φόβο ότι «θα μείνουν τα ρόδια πολλών παραγωγών στα χωράφια».

Όσον αφορά στο κόστος καλλιέργειας; Ανεβασμένο σε σχέση με πέρσι, όχι όμως τόσο όσο των μαζικών παραγωγών, λόγω της περιορισμένης χρήσης λιπασμάτων και της πραγματοποίησης ψεκασμών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος