Ροδόπη: Το πείραμα της αμπελοκαλλιέργειας στη Δρανιά

Το πείραμα των Crimson δεν στάθηκε ικανό να αλλάξει τον “χάρτη” του Πρωτογενή Τομέα στην ορεινή Δρανιά. Σε υψόμετρο 300 μέτρων πριν μερικά χρόνια μικροί αμπελώνες έκτασης από επτά (7) έως δεκατρία (13) στρέμματα καλωσόριζαν τον επισκέπτη. Σήμερα έχει μείνει στην περιοχή μόνο ένας αμπελουργός που συνεχίζει την προσπάθεια από τους αρχικά δέκα.

Έτσι, το χωρίς κουκούτσι σταφύλι, με τις απύρηνες ράγες και τον ερυθρό χρωματισμό του δικού του μικρού αμπελώνα έμεινε να υπενθυμίζει την προσπάθεια των ορεσίβιων αμπελουργών.

Ροδόπη: Το πείραμα της αμπελοκαλλιέργειας στη Δρανιά «Ήταν τα έξοδα καλλιέργειας πολλά. Δεν δίδονταν κάποια ενίσχυση με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα όσοι ξεκίνησαν μαζί με εμένα να τα εγκαταλείψουν» δήλωσε ο κος Νιαζί στο www.ertnews.gr και σημείωσε πως κάποιοι από την αρχική ομάδα των επίδοξων αμπελουργών επέστρεψαν ξανά στην καλλιέργεια του καπνού ή στράφηκαν προς τα κεράσια και κάποιοι μετανάστευαν στο εξωτερικό για εργασία. «Όλοι οι νέοι της περιοχής βρίσκονται είτε στην Ολλανδία είτε στη Γερμανία» ανέφερε ο αμπελουργός της Δρανιάς και στάθηκε στις δυσκολίες της παραγωγής. «Εκτός από την δουλειά, το κόστος, θα πρέπει να το φροντίσει ο ίδιος ο παραγωγός και για τη διάθεση του προϊόντος του, όσο πιο άμεσος και επικοινωνιακός είναι, τόσο καλύτερα θα τα πάει προσεγγίζοντας τους πελάτες του» ανέφερε γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πως ο κόσμος αγαπά την ποιότητα , αγαπά, όμως, και την καλή τιμή.
Μεγάλη «ανάσα» στις προσπάθειες όλων –αγροτών , κτηνοτρόφων της περιοχής – το νερό του ποταμού που κατεβαίνει ορμητικός από τον Κάρδαμο και που φέτος δεν στέρεψε, με τα δικά του νερά αρδεύουν τα χωράφια τούς και ποτίζουν τα ζωντανά τούς. Με τον ίδιο τρόπο που δεν “σώνεται” και ο δικός τους αγώνας για κάτι καλύτερο, τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και για τον τόπο τους, παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις «αστοχίες» της παραγωγής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος