Ροδόπη: Τα παιδιά εκείνων των «παιδιών» του ‘40

Θα μπορούσαν σήμερα να μιλούν με τις ώρες για τους πατεράδες τους, ήρωες στο Έπος του 40 από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο κάλεσμα της Πατρίδας όταν χρειάστηκε να πουν το «ΟΧΙ» στον εχθρό. Κι όμως εκείνοι, τα παιδιά εκείνων των «παιδιών» του ’40, σιώπησαν. Το ίδιο δεν έκαναν μήπως και οι πατεράδες τους όσο ζούσαν; Κάθε φορά που ζύγωνε η μέρα της Επετείου εκείνοι σώπαιναν. Όταν χρειάστηκε άλλωστε έδειξαν τι πιστεύουν.

Ροδόπη: Τα παιδιά εκείνων των «παιδιών» του ‘40
Ο Ηλίας Βέτης
Ροδόπη: Τα παιδιά εκείνων των «παιδιών» του ‘40
Ο Φίλιππος Βέτης
Ροδόπη: Τα παιδιά εκείνων των «παιδιών» του ‘40
Στέργιος Νικολάου
Ροδόπη: Τα παιδιά εκείνων των «παιδιών» του ‘40
Ο Φώτης Νικολάου και ο Δημήτρης Βέτης, άφησαν πίσω γυναίκες και παιδιά κι ανέβηκαν στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου.

Συναντήσαμε τα αδέρφια Ηλία και Φίλιππο Βέτη και τον Στέργιο Νικολάου να κάθονται στο ίδιο τραπέζι ενός καφενείου και να σχολιάζουν την επικαιρότητα. «Για τους πατέρες σας είπατε κάτι;» Τους ρωτήσαμε για να απαντήσουν ότι όσο ζούσαν ήταν ο «πατέρας».
«Όταν πήγε στο Μέτωπο,πήγαινε για δεύτερη φορά στρατιώτης» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» ο Ηλίας Βέτης. «Όσο ήμασταν μικρά παιδιά δεν τον είχαμε ακούσει να λέει κάτι. Η μάνα μου έλεγε πολλά αλλά ο πατέρας μας τίποτα.»
«Ο πατέρας μου πήγε στην Αλβανία. Σε μια μάχη τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Ήταν στο Πόγραδετς» δήλωσε ο Στέργιος Νικολάου και πρόσθεσε «πού και πού κάτι έλεγε, όχι για εκείνον, αλλά για το κρύο, για τους στρατιώτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα βουνά της Αλβανίας.»
Όταν γύρισαν οι περισσότεροι ήταν  με κρυοπαγήματα, ταλαιπωρημένοι, κάποιοι τραυματισμένοι ακόμη και σοβαρά. Κι όμως δεν έκαναν παράπονα. Είχαν πολλές δυσκολίες μπροστά τους. «Ο πατέρας μου ήρθε από την πατρίδα πρόσφυγας, ήταν στην Ραιδεστό, ορφανός από πατέρα. Ξεκίνησαν με τα αδέρφια του από το μηδέν, οπότε η καθημερινότητα για τα τέσσερα παιδιά και τη μάνα ήταν δύσκολη, που χρόνος για να μιλήσει για τον πόλεμο! »
Στις κουβέντες τους, όταν αντάμωναν με φίλους και μοιράζονταν το ίδιο κρασί έλεγαν πάντα «στην υγεία μας ρε παιδιά και καλή πατρίδα!» «Ο πόνος τους ο μεγάλος ήταν η πατρίδα που άφησαν πίσω.» λένε σήμερα τα παιδιά τους, «παιδιά» με εγγόνια οι ίδιοι, αλλά και με την ίδια αγάπη για τους πεθαμένους πατέρες.
Ο Φώτης Νικολάου και ο Δημήτρης Βέτης, άφησαν πίσω γυναίκες και παιδιά κι ανέβηκαν στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου. «Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μας, νιώθουμε περηφάνια» μας είπε ο κος Στέργιος Νικολάου προσθέτοντας ότι είναι τέτοια η συγκυρία σήμερα που η σημερινή ημέρα στέλνει ένα μήνυμα: «Ειρήνη» λέει ο κος Βέτης «Να είμαστε ενωμένοι» απαντά ο κος Νικολάου. Η ευχή τους «Ποτέ ξανά πόλεμος!» ηχεί για ώρα στα αυτιά μας.
Φώτο:Τα παιδιά εκείνων των «παιδιών» ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος