Ροδόπη: Τα ναυπηγεία του εξωτερικού «έκλεψαν» τους κατοίκους της Δύμης

«Οι νέοι της Δύμης δεν μένουν πια εδώ.» αυτό υποστηρίζουν κάτοικοι του οικισμού της Ροδόπης που είδαν τη μετανάστευση να τους «στερεί» πολλούς από τους συγχωριανούς τους. Ένα πεδινό χωριό της Θράκης σε υψόμετρο 140 μέτρων σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κομοτηνή κι, όμως, κι αυτό, όπως και οι γύρω οικισμοί είδαν μεγάλη μερίδα των ντόπιων κατοίκων να φεύγουν.

Ροδόπη: Τα ναυπηγεία του εξωτερικού «έκλεψαν» τους κατοίκους της ΔύμηςΜαζί με τους Ασώματους, το Αγίασμα, τα Θάμνα, το Ρίζωμα και τη Φωλιά αποτελούν τη δημοτική κοινότητα Ασωμάτων που υπάγεται στη δημοτική κοινότητα Σωστού του Δήμου Ιάσμου με λιγότερους από τετρακόσιους (400) κατοίκους και με το πείσμα αυτών που έμειναν να συνεχίζουν να δίνουν «πνοή» στην περιοχή.

Καλλιεργητές των κερασιών, του καπνού και κάποιων επιπλέον ποικιλιών δένδρων που μπήκαν τα τελευταία χρόνια μιλούν στο www.ertnews.gr για τον τόπο τους, για τις δυνατότητες που έχει, αλλά και για τη φυγή που «μαραζώνει» τις γειτονιές. «Η γη μπορεί να μας θρέψει αλλά απαιτούνται χέρια νέων, όρεξη, μεράκι για δουλειά και μικρότερο καλλιεργητικό κόστος» δηλώνουν σημειώνοντας ότι φέτος το κόστος της παραγωγής ήταν αυξημένο με αποτέλεσμα κάποιοι να αποφύγουν να λιπάνουν ή να προβούν σε ψεκασμούς. Κόστος που ανεβαίνει περισσότερο με την αύξηση του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. «Λείπει η οργάνωση στη μεταποίηση και στην προώθηση»λένε και σημειώνουν «ό,τι παράγουμε θα μπορούσαμε να το πουλάμε σε τιμές καλύτερες,, αλλά… » φράση που μένει μισοτελειωμένη.

Εκείνο που τους λυπεί περισσότερο, όπως σημειώνουν, είναι η φυγή των νέων στο εξωτερικό. «Εγκατέλειψαν κτήματα για να εργαστούν στα ναυπηγεία της Ολλανδίας και της Γερμανίας» λένε και προσθέτουν «κάποιοι επιστρέφουν, κάποιοι λιγότεροι πήραν και τις οικογένειές τους εκεί». Ανησυχούν κάθε φορά που ακούν ότι πρόκειται για ανθυυγιεινές εργασίες. Χαίρονται όταν τους βλέπουν να επιστρέφουν και ζητούν από την πολιτεία «παρέμβασεις», όπως λένε, «για να μην φύγουν κι άλλοι» και αν γίνεται «να επιστρέψουν κι αυτοί που έφυγαν»…
Φώτο αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος