Ροδόπη: Τα καλά μαστόρια δεν μένουν πια εδώ

Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, σιδεράδες, μπετατζήδες και δεκάδες άλλοι τεχνίτες είναι δυσεύρετοι πια στη Ροδόπη. «Τα καλά μαστόρια δεν μένουν πια εδώ», παρατηρούν άνθρωποι του κατασκευαστικού χώρου που παλιότερα είχαν μεγαλύτερα περιθώρια επιλογών με τα δικά τους συνεργεία πάντοτε stand by και πάντα αποτελούμενα από έμπειρους τεχνίτες, ο καθένας εξαιρετικός στον κλάδο του.

Σήμερα η εικόνα έχει αντιστραφεί με το “ψάξε” να διαρκεί περισσότερο. Αντεστραμμένη και μια άλλη εικόνα, γνώριμη των καλοκαιριών στην επαρχεία, καθώς τα καλοκαίρια, προ της Covid εποχής στην Κομοτηνή « καλύπτονταν» από τους ήχους των μαστόρων. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε στενό, αλλά και στα κεντρικά σημεία της αγοράς οι εργασίες ανακαίνισης ήταν η κύρια εικόνα. Τα δύο χρόνια της πανδημίας από τη μια και τα στενά οικονομικά περιθώρια των ιδιοκτητών από την άλλη το φετινό καλοκαίρι άλλαξαν και αυτή τη συνήθεια.
“Φρένο” στις ανακαινίσεις επιχειρήσεων έβαλαν πανδημία και covid.
Ροδόπη: Τα καλά μαστόρια δεν μένουν πια εδώ«Είναι τεράστια η άνοδος στο κόστος των υλικών», σημειώνει στο ertnews.gr ο Αναστάσης Γιαννακάκης, αρχιτέκτων μηχανικός και προσθέτει ότι όσοι είχαν ξεκινήσει πιο πριν προμηθευόμενοι υλικά και κλείνοντας συνεργεία είναι «εγκλωβισμένοι» και συνεχίζουν. Οι υπόλοιποι «φρενάρουν» κάθε τέτοια δραστηριότητα.
Παλαιότερα, όπως σημειώνουν επαγγελματίες του χώρου, οι ανακαινίσεις της επαγγελματικής στέγης ήταν «επιβεβλημένη» τάση ανανέωσης και προετοιμασίας ενόψει της έλευσης των φοιτητών κυρίως. Σίγουρα πάντως πιο συχνή. «Οι επιχειρήσεις προέβαιναν σε αυτού του είδους τιs εργασίες πιο συχνά, τώρα μειώθηκαν», δηλώνει ο κος Γιαννακάκης. Παράλληλα, θέτει και κάποιες πτυχές που κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για όσους το επιχειρούν, όπως είναι ο εντοπισμός των καλών μαστοριών.
Τα καλά μαστόρια δεν είναι πια εδώ
Με δυσκολία κανείς εντοπίζει ειδικευμένο προσωπικό: μαραγκοί, σιδεράδες, μπετατζήδες, σοβατζήδες κ.α. «Οι καλοί αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, έμειναν πίσω μαστόρια τα οποία δεν είναι πάντα τα καλύτερα» σημειώνει και μιλά για το κόστος ζωής που συμπαρέσυρε προς τα πάνω αναγκαστικά και το ύψος του μεροκάματου. Ανοδικό και το κόστος συνολικά αυτών των εργασιών: «Όταν ο σίδηρος αυξήθηκε 250%, το πετρέλαιο, το ρεύμα έχουν ανέβει πάρα πολύ, τότε μοιραία αυξάνονται και οι τιμές των εργασιών ανακαίνισης» ανέφερε.
Οι ανακαινίσεις κατοικιών συνεχίζονται
Διαφορετική η εικόνα στο χώρο των κατοικιών σε ό,τι αφορά το ρυθμό των εργασιών ανακαίνισης ίδια ωστόσο σε σχέση με το υψηλό κόστος. «Είναι περισσότεροι εκείνοι που επιχειρούν την ανανέωση των κατοικιών τους, καθώς πάλι λόγω της πανδημίας πέρασαν σε αυτά περισσότερο χρόνο, «εκτιμώντας», ίσως, διαφορετικά την αξία τους» παρατηρούν οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο σημειώνοντας πως το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” έδωσε μια διαφορετική πνοή παίρνοντας, όπως λένε, και οι ίδιοι μια πολύτιμη οικονομική «ανάσα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος