Ροδόπη: Στροφή στη δενδροκαλλιέργεια στους παλιούς αμπελώνες της Κομοτηνής

Μικρή “στροφή” προς τη δενδροκαλλιέργεια σημειώνεται στην ΠΕ της Ροδόπης. Ολοένα και πιο συχνά σε σχέση με τα τελευταία τριάντα χρόνια νέοι σε ηλικία παραγωγοί επιλέγουν να φυτεύσουν στη γη που κληρονόμησαν από παππούδες και γονείς δένδρα: καρυδιές, φουντουκιές, αμυγδαλιές, αλλά και ροδακινιές, αχλαδιές, μηλιές.

Άνθρωποι της υπαίθρου που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυνατότητες τη γης και το μόχθο που απαιτεί, αλλά και μη μυημένοι που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το ξεχωριστό. Έτσι, ένα μετά το άλλο μικρά περιβολάκια ξεπροβάλλουν πέριξ της Κομοτηνής, στους παλιούς αμπελώνες, όπου δεν έχει ακόμη χτιστεί, αλλά και στην υπόλοιπη Π.Ε.

Μισό αιώνα περιβολάρης
Πενήντα χρόνια ασχολείται με τη φροντίδα των δένδρων ο κος Κώστας. Στα 78 του χρόνια σήμερα εξακολουθεί να φροντίζει τα δένδρα. Ήταν μικρό παιδί όταν η Κομοτηνή περιβάλλονταν από απέραντους αμπελώνες, σωστό αμπελοτόπι. «Η εικόνα της Κομοτηνής στα παιδικά μου χρόνια ήταν διαφορετική, δεν υπήρχε ακάλυπτο σημείο της γης γύρω της χωρίς αμπέλια και δένδρα. Τροφοδοτούσε με σταφύλια όλη την περιφέρεια μέχρι και τις Σέρρες » δηλώνει στο www.ertnews.gr.
Μισό αιώνα τώρα με το δικό του περιβόλι και την εμπειρία της ενασχόλησης σημειώνει πως μπορεί:«Η δουλειά να μην λείπει όλο το χρόνο», ωστόσο, όπως λέει, «η ανταμοιβή είναι μεγάλη». Σε μια έκταση είκοσι στρεμμάτων παρατηρεί δένδρο – δένδρο τις ανάγκες τους, προγραμματίζει, οργανώνει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και με μεθοδικότητα, σειρά και τάξη έχοντας επιλέξει τη σταδιακή ωρίμανση τροφοδοτεί τους πελάτες του με ποιοτική παραγωγή.
«Αναζητούν την ποιότητα» σημειώνει για τους τελευταίους και προσθέτει ότι στο ποιοτικό προϊόν δεν λένε όχι και οι έμποροι- πωλητές φρούτων της περιοχής προτρέποντας τους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με μελέτη για να αποκτήσουν άριστη γνώση του αντικειμένου τους. Αν και, όπως ο ίδιος σημειώνει, τα τελευταία πολλά χρόνια κανείς από τους νέους της πόλης δεν τον έχει προσεγγίσει για να μάθει κοντά του τα μυστικά της παραγωγής.

605 στρέμματα με πυρηνόκαρπα στη Ροδόπη
Στη Ροδόπη καλλιεργούνται 605 στρέμματα με πυρηνόκαρπα,( δηλαδή η ροδακινιά, η βερικοκιά, η κερασιά, η βυσσινιά, η αμυγδαλιά και η δαμασκηνιά, είναι τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα ) 457 με ακρόδρυα (καρποί με κέλυφος), 174 λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες και 601 στρέμματα με δασικά δέντρα σύμφωνα με ενημέρωση του www.ertnews.gr από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.
φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος