Ροδόπη: Στροφή σε τεχνικές ειδικότητες και γεωπονία από τους μαθητές των ΕΠΑΛ της Κομοτηνής

Με περισσότερους από εξακόσιους σαράντα μαθητές και μαθήτριες ξεκινούν φέτος τη λειτουργία τους τα δύο ΕΠΑΛ της Κομοτηνής, 1ο και 2ο , έχοντας τη στήριξη εβδομήντα και πλέον εκπαιδευτικών. «Η αύξηση είναι πάρα πολύ ικανοποιητική» δήλωσε στο www.ertnews.gr η κα Μαίρη Δαργινίδου , διευθύντρια του Εργαστηριακού Κέντρου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αύξηση σημειώνεται και στις τάξεις των πρωτοετών, αλλά και στις ειδικότητες. Μεταξύ των ειδικοτήτων εκείνες που έλκουν το ενδιαφέρον είναι οι εξής: μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, υγείας – πρόνοιας και γεωπονίας. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον παραδοσιακά για τις σχολές υγείας, ωστόσο, ο τομέας της γεωπονίας είναι εκείνος που σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κάνει τη διαφορά.
«Ήταν απαραίτητος, σταθερά αυξάνει ο αριθμός των μαθητών. Ήταν απαράδεκτο μια κατεξοχήν γεωργική περιοχή να μην έχει αγροτική σχολή» δήλωσε η κα Δαργινίδου. Αίσθηση και στην ίδια, ωστόσο, προκαλεί το ενδιαφέρον των κοριτσιών για κατεξοχήν «ανδρο-κρατούμενα» τμήματα σε άλλες εποχές, όπως αυτά των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων. Φαίνεται πως αργά αλλά σταθερά «σπάει» και αυτό το «άβατο» με τα κορίτσια να διεκδικούν γνώση και ρόλο. «Παλιότερα σε ένα τμήμα τριάντα ατόμων δεν υπήρχε ούτε ένα κορίτσι, τώρα σίγουρα θα βρεις τέσσερα – πέντε» δήλωσε η διευθύντρια.

Παραδοσιακά το ενδιαφέρον για τις Σχολές Υγείας και Πρόνοιας είναι μεγάλο. Γενικότερα δε η είσοδος αρκετών αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έκανε ακόμη πιο δημοφιλή τα ΕΠΑΛ στα μάτια μαθητών και γονέων. «Οι τελευταίοι βλέπουν πως με λιγότερα έξοδα για φροντιστήρια επιτυγχάνεται η είσοδος των παιδιών τους στις Πανεπιστημιακές Σχολές » παρατηρεί η έμπειρη εκπαιδευτικός.

Όσον αφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, το πρώτο συντάξιμο ένσημο το κολλούν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και για εννέα μήνες με την υλοποίηση της μαθητείας έχουν δουλειά. «Ο μεγαλύτερος αριθμός των επαγγελματιών της Κομοτηνής είναι μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ» σημείωσε στο www.ertnews.gr η κα Μαίρη Δαργινίδου καταγράφοντας ικανοποίηση, τόσο από τους ίδιους, όσο και από την τοπική κοινωνία για την επαγγελματική τους εξέλιξη και αποδοτικότητα.
Στο πλευρό των εξακοσίων πενήντα  μαθητών και μαθητριών φέτος θα βρίσκονται εβδομήντα  εκπαιδευτικοί, καθώς οι διορισμοί έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Μόνη αγωνία η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας πετρελαίου για τη θέρμανση των μεγάλων σχολικών μονάδων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος