Ροδόπη: Στο μικροσκόπιο των Γλωσσολόγων η ντοπιολαλιά της Ξυλαγανής

Την ντοπιολαλιά της Ξυλαγανής Ροδόπης μελετά η κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με τους συνεργάτες της και την πολύτιμη βοήθεια των κατοίκων του οικισμού. Όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (26-8-2021) μετά την αντίστοιχη πρώτη δουλειά που έγινε στο Σουφλί συνεχίζουν με τα…Ξυλαγανιώτικα.

«Η δουλειά γίνεται κυρίως με ανθρώπους της Ξυλαγανής οι οποίοι έχουν πολύ πάθος και πολλή αγάπη. Έχουμε τον φοιτητή μας εκεί, τον Γκάρεν Χανεγκιάν και τον Θοδωρή Κούκο. Ελπίζουμε με την επιστροφή των φοιτητών να είναι πολλοί αυτοί που θα πηγαίνουν στην Ξυλαγανή και θα συνεχίζουν την έρευνα» σημείωσε η κα Καμπάκη. Πολύτιμη επίσης τόνισε πως είναι η βοήθεια του κ. Τριαντάφυλλου Παπαδάκη, της κας Μαίρης Παπαδοπούλου, του κου Δουμπουλάκη, όπως και της κας Τζελαρά, δημιουργός μιας εξαιρετικής έκδοσης με συνταγές της περιοχής, αλλά και γλωσσικό υλικό.

Η Ξυλαγανή είναι ιδιαίτερη περίπτωση έχει τρεις πολύ διαφορετικές γλωσσικές ποικιλίες, πολύ διαφορετικές η μία από την άλλη, ποικιλίες ανάλογα με την καταγωγή, αλλά και πιθανή ανίχνευση ανάλογα με τα δείγματα της. Υπάρχει «μίξη» γι αυτό και θα έχουμε διαφορετικές ομάδες, τους πολύ παλιούς, τους απογόνους τους και τους πιο νέους σε ηλικία Ξυλαγανιώτες.

Όπως τόνισε η κα Καμπάκη θα δημιουργηθεί μια Κιβωτός Μνήμης με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας Συν-μόρφωση. Στο ερώτημα δε σε τι είδους συμπεράσματα οδηγείται ερευνώντας κανείς τη γλώσσα απαντά: «Πάρα πολλά συμπεράσματα, μαθαίνεις την ιστορία, την πληθυσμιακή σύνθεση, τις αλληλεπιδράσεις που υπήρχαν. Η έρευνα στις διαλέκτους είναι πολύτιμη γιατί μπορεί να επιβεβαιώσουν ζητήματα της ιστορίας ή ακόμη και να τα αμφισβητήσουν. Μέσα στις διαλέκτους έχουν επιβιώσει και αρχαία γλωσσικά ιδιώματα κάτι που η καθαρεύουσα τα «έκοψε»» είπε χαρακτηριστικά.

Για να καταλήξει λέγοντας ότι: « Στη Γλώσσα δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, υπάρχει ποικιλία και αυτό είναι το ιδιαίτερο με τη γραμματική που θέλουμε να κάνουμε , μια γραμματική των θετικών διαλέκτων. Δεν θα είναι μια γραμματική που θα προτείνει, αλλά θα είναι πολυ-τυπική» για να σημειώσει: «Ψηφιακά γίνεται. Θέλουμε να ξέρουμε ακόμη και την παραμικρή διαφορά που έχουμε από περιοχή σε περιοχή, δεν καθιερώνουμε μια για σωστή κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Η κα Καμπάκη, θα συνεργαστεί με τον κο Ασημάκη Φλιάτουρα, γλωσσολόγο, αλλά και όλους τους άλλους γλωσσολόγους του Τμήματος. Ενώ η αντίστοιχη δουλειά θα συνεχιστεί στον οικισμό του Φαναρίου, καθώς έχουν γίνει ήδη βήματα συνεργασίας με τους κατοίκους του οικισμού Π.Καραβέτη και Γ.Δεμιράκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος