Ροδόπη: Στην φρουτολαχανόσκαλα της Κομοτηνής

Ώρα πέντε το πρωί στην φρούτο-λαχανόσκαλα της Κομοτηνής. Δεκάδες μικρά και μεγάλα φορτηγά περνούν από το ίδιο σημείο. Ο κός Δημήτρης ήταν μικρό παιδί όταν έπαιρνε παραγγελίες στο πλευρό του πατέρα του. Συνταξιούχος πια εξακολουθεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο στηρίζοντας με την εμπειρία του το γιο και τους εργαζόμενους.

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά η φρούτο-λαχανόσκαλα της Κομοτηνής παρέμεινε ίδια. Τιμές φρούτων και λαχανικών άλλοτε προς τα πάνω και άλλοτε προς τα κάτω. Επάρκεια, ζήτηση και προσφορά. Αγορές και πωλήσεις σε τιμές χονδρικής…
Ροδόπη: Στην φρουτολαχανόσκαλα της ΚομοτηνήςΈνας τόπος που προμηθεύεται και προμηθεύει χονδρικός μάρκετ, μικρά μαγαζιά, γυρολόγους και λαϊκατζήδες. Εβδομήντα μικρούς και μεγάλους εμπόρους που θα φροντίσουν να φτάσουν σε κάθε σπίτι της Ροδόπης φρέσκα φρούτα και λαχανικά. «Παλιότερα ήταν περισσότεροι αυτού του είδους οι χώροι, έξι – επτά σήμερα έχει μείνει μόνο ένας», δηλώνει γνωρίζοντας καλά από το 1979 το χώρο του.

«Είναι δύσκολη δουλειά, δεν υπάρχει κρίση. Θέλει απλά πολύ κυνήγι γιατί ανά διήμερο πρέπει να προμηθευτείς καινούργιο εμπόρευμα», εξηγεί. Όση ώρα στεκόμαστε στον χώρο τον ακούμε να καταγράφει παραγγελίες και ταυτόχρονα βλέπουμε τους εργαζόμενους να φορτώνουν σε πελάτες και να ξεφορτώνουν καινούργιο εμπόρευμα. Μαρούλια, κολοκυθάκια, μήλα, ντομάτες, πορτοκάλια. «Πρέπει να είσαι σωστός, τίμιος και πολύ προσεκτικός για να αντέξεις στο χώρο», σημειώνει και προσθέτει: «Οι ρυθμοί παλιότερα ήταν πιο δύσκολοι, τώρα έχουν αλλάξει από τις πέντε το πρωί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι, παλιότερα συνεχίζαμε μετά από ένα μεσημβρινό διάλειμμα».
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ελληνικής παραγωγής. Δεν λείπουν όμως και οι εισαγωγές. Η επάρκεια είναι ένα χαρακτηριστικό της φετινής καλλιεργητικής προσπάθειας. Και οι ακυρώσεις κάποιων εξαγωγών φέρνουν πτώση στις τιμές. Μιλώντας για τις αγορές των πολιτών παρατηρεί: «Αγοράζουν μικρότερες ποσότητες, αλλά δεν έχουν πάψει να τρώνε, ούτε φρούτα ούτε λαχανικά».
Και όση ώρα έρχονται γεμίζουν τις καρότσες τους κι αναχωρούν με την φρουτο-λαχανόσκαλα να αδειάζει και να γεμίζει ξανά ο κος Δημήτρης στέκεται να αποκαλύψει και το «μυστικό» της παρουσίας του στο χώρο: «Σεβασμός στον πελάτη και στον προμηθευτή και χτίσιμο της εμπιστοσύνης, έτσι κερδίζεται η αξιοπιστία και η διαχρονική παρουσία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος