Ροδόπη: Στα ύψη οι τιμές των ζωοτροφών – Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι “στην καρδιά” του χειμώνα

Κτηνοτρόφος 15 χρόνια η Μαρία Χαΐνη. Κάνει μια δουλειά δύσκολη, όπως λέει, αλλά που την αγαπά πολύ. Τη συναντήσαμε την ώρα της επιστροφής στο μαντρί, με το κοπάδι της να προπορεύεται κι εκείνη να ακολουθεί. Η βόσκηση του κοπαδιού τον χειμώνα είναι δύσκολη, λόγω του κρύου, αλλά απαραίτητη για τα ζώα, ειδικά φέτος που οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη.

«Οι τροφές είναι πολύ ακριβές. Τα χρήματα λίγα και πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα;» αναρωτιέται, με τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί να έχουν ήδη εξανεμιστεί. «Οι τιμές των ζωοτροφών φέτος είναι 200% παραπάνω» λέει η κα Χαΐνη και σημειώνει: «Εκεί που παίρναμε το καλαμπόκι εννέα και δέκα ευρώ το τσουβάλι, τα σαράντα δηλαδή κιλά, τώρα το αγοράζουμε 15 και 16 ευρώ“. Για το κοπάδι της χρειάζεται 2,5 τσουβάλια την ημέρα, δηλαδή 40 ευρώ μόνο για το καλαμπόκι.

Ροδόπη: Στα ύψη οι τιμές των ζωοτροφών – Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι “στην καρδιά” του χειμώναΜε το “καλημέρα” δηλαδή η κτηνοτρόφος του Γλυκονερίου βγάζει από την τσέπη της 40 ευρώ μόνο για την εξασφάλιση του καλαμποκιού, συν αυτά που έχει δαπανήσει για την αγορά χόρτων και άχυρων που επίσης χρειάζεται να προμηθευτεί για να βγάλει το κοπάδι της το χειμώνα και να φτάσει στην άνοιξη σε καλή κατάσταση και χωρίς απώλειες. «Ανάσα» για εκείνη και τους συναδέλφους της αποτέλεσε η καλύτερη τιμή γάλακτος. «Είμαι ευχαριστημένη» λέει και μιλά για το δικό της ωράριο, που σίγουρα δεν μοιάζει με αυτό των περισσοτέρων επαγγελμάτων.

Η δουλειά για εκείνη ξεκινά στις πέντε το πρωί και τελειώνει, όπως μας είπε, το βράδυ. Όλη την ημέρα στο πόδι, μετά το τάισμα στο μαντρί, τη φροντίδα των νεογέννητων, ακολουθεί η βόσκηση, η επιστροφή στο μαντρί, η φροντίδα πάλι των μικρών. «Θα πρέπει να τα βοηθήσω να βρει το καθένα τη μάνα του, να τη βυζάξει». Την περίοδο του χειμώνα, αν κάποιο μικρό μείνει νηστικό, ειδικά με αυτό το κρύο, δε θα ζήσε κι αυτό η έμπειρη κτηνοτρόφος το γνωρίζει καλά.

Το κοπάδι έχει απομακρυνθεί «μόλις δουν ότι δεν τα προσέχω κοιτούν να φύγουν» δηλώνει και γελά. Μπορεί η κούραση να μην κρύβεται από το πρόσωπό της, ωστόσο, το ίδιο φανερή είναι και η αγάπη για τη δουλειά της, για τα ζώα της: «Την αγαπώ πολύ αυτή τη δουλειά» λέει και σπεύδει να στείλει το δικό της μήνυμα στον αρμόδιο υπουργό: «Να προσέξει λίγο και τους κτηνοτρόφους» σημειώνει και ζητά «ενίσχυση για την αγορά των ζωοτροφών» σπεύδοντας να διευκρινίσει «όχι για εμάς, για τα ζώα, να μπορέσουμε να τα ταΐσουμε το χειμώνα, ακόμη είμαστε στα μισά του και οι αποθήκες έχουν αδειάσει.»
Πριν απομακρυνθεί κι εκείνη με το κοπάδι της τη ρωτάμε αν θα εγκατέλειπε το επάγγελμά της για να κάνει κάτι άλλο. «Όχι, με τίποτα» απαντά και σημειώνει με σιγουριά ότι τα ζώα καταλαβαίνουν κι εκείνα τον αγώνα της «είναι πολύ έξυπνα» λέει και χαμογελώντας προσθέτει «μην σου πω πιο πολύ και από τον άνθρωπο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος