Ροδόπη: Στα χωριά της μπάμιας

Μια καλλιέργεια που απαιτεί πολύ κόπο, αλλά αφήνει καλοκαιρινό εισόδημα η ενασχόληση με την παραγωγή της μπάμιας, μια ενασχόληση που έχει ριζώσει για τα καλά στη γη της Ροδόπης. Έτσι, πριν το χάραμα με τη δροσιά, αλλά και αργά το απόγευμα μέχρι και πριν τη δύση του ηλίου, γυναίκες και άνδρες στα χωριά της μπάμιας δεν σηκώνουν κεφάλι από το απαιτητικό φυτό. Στρέμματα ολόκληρα περνιούνται ρίζα τη ρίζα, φυτό το φυτό ξανά και ξανά για δύο και τρεις μήνες καθημερινά…

Στους οικισμούς: της Βέννας, της Σαλμώνης, του Λοφαρίου, του Αρσακείου, της Αρίσβης, του Αράτου κ.α. οικογένειες καλλιεργούν και παράγουν παραδοσιακά πια, όπως οι γονείς πιο πριν και οι παππούδες και οι γιαγιάδες ακόμη πιο μπροστά, κάθε καλοκαίρι με βιολογικό τρόπο και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων μπάμια, βιολογική, βρώσιμη, γευστική. Μια παραγωγή, που, όπως οι ίδιοι λένε, «αν δεν μπεις μια μέρα στο χωράφι να την «περάσεις», χάθηκες».

«Είναι η πιο δύσκολη δουλειά που υπάρχει» δηλώνει ο Γιώργος Δαμιανίδης, αγροτικός σύμβουλος στην περιοχή των Σαπών και μιλώντας στο Ertnews.gr εξηγεί ότι παρά την δυσκολία της ενασχόλησης και τις απαιτήσεις που αυτή έχει όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά αντιθέτως αποτελεί σταθερή επιλογή για τους παραγωγούς της περιοχής, καθώς εξασφαλίζει εισόδημα σε μια περίοδο που οι αγρότες «δεν έχουν να περιμένουν από πουθενά αλλού».

Ροδόπη: Στα χωριά της μπάμιας«Η ζήτηση», όπως λέει, «είναι αυξημένη, αλλά ο κόσμος που ασχολείται, λόγω της μετανάστευσης είναι λίγος». Μικρής έκτασης κτήματα, των πέντε και των έξι στρεμμάτων, γίνονται «καλοκαιρινό αποκούμπι» για οικογένειες που δεν έχουν άλλο εισόδημα. Έτσι, σταθερά συλλέγουν μπάμια, κάθε μέρα και παραδίδουν τη συλλεχθείσσα ποσότητα στους εμπόρους της περιοχής εξασφαλίζοντας έτσι ένα καλό βδομαδιάτικο για την οικογένειά τους.

Η καλή ποτιστική γη μπορεί να δώσει μέχρι και 800 κιλά το στρέμμα λένε οι γνώστες και παρατηρούν τους αγρότες να στρέφονται σε ποτιστικά χωράφια για να φιλοξενήσουν την παραγωγή τους. Με την τιμή που έχει δοθεί από τους εμπόρους φέτος να αγγίζει τα 1,40 λεπτά, αλλά με την αυστηρή προδιαγραφή πάντα, να μην ξεπερνά τα 10 εκατοστά. Η συλλογή ξεκινά τον Ιούλιο και συνεχίζεται μέχρι τον Σεπτέμβριο με τους πιο επιδέξιους παραγωγούς να επιλέγουν να την προωθήσουν μόνοι τους πουλώντας την 2 και 2,5 ευρώ το κιλό πόρτα – πόρτα, αν σταθούν τυχεροί. «Δίνει ένα εισόδημα 5-6.000 ευρώ σε μια χρονική στιγμή που δεν έχουν από πουθενά αλλού να πάρουν το παραμικρό» δηλώνει στο Εrtnews.gr ο κος Δαμιανίδης και μιλά για αυξημένη ζήτηση αλλά για μειωμένα χέρια λόγω της μετανάστευσης.
Το πρόβλημα της φυλλορροής του πληθυσμού είναι μεγάλο και στην περιοχή του, στα χωριά της μπάμιας, γι αυτό τα παραδείγματα που μπορεί να επικαλεστεί πολλά. «52 κάτοικοι των Δειλινών μετανάστευσαν» αναφέρει και προσθέτει πώς: «Μόνο από τις Σάπες τα τελευταία δύο –τρία χρόνια έφυγαν 400 άτομα». Τα χωριά της μπάμιας «αιμορραγούν» και δεν είναι μόνο το “σκληρό” φυτό που αφήνει τα “σημάδια” του στα χέρια των παραγωγών η αιτία…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος