Ροδόπη: Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον κίνδυνο μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλης

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας αν.Μ.Θ. πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους για την αποφυγή του κινδύνου της μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλης, κρούσματα της οποίας είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν σε χοιροτροφικές μονάδες, στη γειτονική Βουλγαρία.

Κύριος στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών η προστασία των εκμεταλλεύσεων των χοίρων, καθώς η Αφρικανική Πανώλη είναι εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα, αν και είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

Ροδόπη: Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον κίνδυνο μετάδοσης της Αφρικανικής ΠανώληςΕιδικότερα, με σκοπό τη διασφάλιση του εισοδήματος των χοιροτρόφων, σε ισχύ εξακολουθούν να είναι τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου. Έτσι, εκτός από το σχέδιο αποτροπής εισόδου και διάδοσης της ΑΠΧ στην ελληνική Επικράτεια, στα χέρια των κτηνιάτρων είναι ήδη από πέρσι το μητρώο των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και των ειδικότερων πληροφοριών για καθεμία από αυτές, τόσο των μεγάλων μονάδων εκμεταλλεύσεων, όσο και των οικόσιτων της περιοχής με σκοπό να πραγματοποιείται συντονισμένος και σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής αν.Μ.Θ., του κου Νίκου Φωτεινιά στο www.ertnews.gr, έχουν ληφθεί όλες οι σύγχρονες μέθοδοι βιο-ασφάλειας, έχουν δημιουργηθεί οι απολυμαντικοί τάφροι στις εισόδους των μονάδων για την απολύμανση οχημάτων και προσωπικού. Καθημερινοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων βιο-ασφάλειας.

Σε εφαρμογή, όπως είπε, είναι νέο σχέδιο βελτίωσης για την προστασία των μεγάλων μονάδων, με επάρκεια μάλιστα προσωπικού. Προέτρεψε όλους όσοι ασχολούνται με το κυνήγι των αγριόχοιρων να μην πλησιάζουν σε οικόσιτες μονάδες, ενώ τους ίδιους τους ιδιοκτήτες να εξακολουθούν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος