Ροδόπη: “Σκάλωσε” στην έλλειψη οικονομικής επιτροπής η ψηφιοποίηση των εκθεμάτων του Μουσείου της Ξυλαγανής

Χωρίς αποτέλεσμα η μέχρι τώρα προσπάθεια των μελών του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής (ΠΟΞ) για την ψηφιοποίηση των 6.000 και πλέον εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου του τόπου τους. Πρόκειται για εκθέματα που φιλοξενούνται στο ανακαινισμένο αλευρόμυλο, δωρεά προς τον ΠΟΞ της Οικογένειας Ατζεμιάν Ουζουνόπουλου, που πρωτο-λειτούργησε τη δεκαετία του ‘ 30. «Ήταν», όπως με καμάρι δηλώνουν ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής, «ο πρώτος αλευρόμυλος που λειτούργησε στον τόπο τους».

Ωστόσο, το όνειρο της ψηφιοποίησης των εκθεμάτων και της διαδραστικής ξενάγησης των επισκεπτών «σκάλωσε» στην έλλειψη οικονομικής επιτροπής. «Είμαστε μικρός Όμιλος, επιτροπές τέτοιες απουσιάζουν από τους κόλπους του Ομίλου και από την οργάνωσή του, οπότε, παρά το γεγονός ότι συν-διαχειριστής του προγράμματος θα ήταν ο δήμος Μαρωνείας Σαπών, δεν μπορέσαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα και να το αξιοποιήσουμε γι αυτό το λόγο έχουμε υποβάλει και ένσταση» δήλωσε στο www.ertnews.gr η κα Μαρία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Ομίλου.
Μιλώντας δε για το σχέδιο τόσο της ψηφιακής λειτουργίας, όσο και της διαδραστικής ξενάγησης, σημειώνει ότι θα επιχειρούνταν ένα «άνοιγμα» στα Βαλκάνια με περιήγηση στα Βουλγαρικά, στα Τουρκικά, αλλά και αγγλική γλώσσα και ταυτόχρονη «παρουσίαση» σκηνών από τις εργασίες των κατοίκων του χωριού: επαγγελματιών, εμπόρων, τεχνητών και αγροτών των περασμένων δεκαετιών. Πρόκειται άλλωστε για ένα οίκημα 800 τ.μ. που δίνει, τη δυνατότητα της άνεσης στην περιήγηση και της ξενάγησης των επισκεπτών.

Όσον αφορά δεν στην κινητικότητα που σημειώθηκε τη φετινή τουριστική χρονιά, η λειτουργία του παραδοσιακού καφενείου εντός του Μουσείου κάθε Κυριακή στάθηκε αφορμή και ανοικτό να παραμένει για όλο το καλοκαίρι και μεμονωμένους επισκέπτες και γκρουπ τουριστών να δέχεται. Είχαν προηγηθεί, από το Μάρτιο και μετά, οι καθιερωμένες επισκέψεις των σχολείων. Ξεναγήσεις που θα συνεχιστούν κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με τους υπευθύνους του Ομίλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος